Γράφει ο Θεόφιλος Σπυράκος


Σε μία χώρα, όπως η δική μας, πλούσια σε ήλιο, αέρα και νερό, η εμμονή ορισμένων ανθρώπων και μηχανισμών στην χρησιμοποίηση βρόμικων ορυκτών και καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας φαντάζει από παράλογη έως ύποπτη.

Εδώ και αρκετά χρόνια η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει για τις επερχόμενες φοβερές συνέπειες λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη αποδίδοντας την κύρια ευθύνη σε αυτά.

Με την σημερινή και σε τέτοια επίπεδα ανεπτυγμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία που διαθέτουμε, διαρκώς βελτιούμενη, να έχουμε τέτοιας μορφής κλιματολογικά προβλήματα θεωρείται παράλογο, αφού μπορούμε στρεφόμενοι στις Α.Π.Ε. να τα περιορίσουμε και ακόμη να τα εξαλείψουμε τελείως. Αποτελούν αυτές οι μορφές το απόλυτο όπλο του ανθρώπου για μείωση των εκπομπών αερίων.

Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά και σοβαρά για αυτά τα μεγάλα μελλοντικά προβλήματα όχι μόνο του πλανήτη ή της Ελλάδος, αλλά και της μικρής ιδιαίτερης πατρίδας μας της Πρέβεζας μπορεί αν θέλει να ανατρέξει στο διαδύκτιο για πληροφορίες και γνώσεις, ώστε να σχηματίσει μόνος του άποψη. Ειδάλλως θα είναι έρμαιο της παραπληροφόρησης και προπαγάνδας των ένθεν-κακείθεν υποστηρικτών της μιας ή της άλλης άποψης που προωθούν τα μισθωμένα όργανά τους για τα καλώς ή κακώς εννοούμενα συμφέροντά τους.

Οι επενδυτές από την μιά, στοχεύοντας στον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό παρουσιάζουν μόνο τα θετικά στοιχεία όλων των μορφών της αποκαλούμενης πράσινης ενέργειας και από την άλλη οι ΄΄οικολόγοι΄΄ και ΄΄πράσινοι΄΄ νεοεπενδυτές, καπιταλιστές και αυτοί αυτοαποκαλούμενοι προστάτες του περιβάλλοντος, τα παρουσιάζουν όλα μαύρα και αρνητικά. Πονάνε υποκριτικά για τις ζημιές που κατ΄αυτούς θα προκαλέσουν οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά συστήματα, (που έχουν δίκιο), ενώ κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους για τις μεγάλες ζημιές που προκαλούν τα φυτοφάρμακα, ή τα αστικά ανεπεξέργαστα βιομηχανικά και πυρηνικά απόβλητα.

Υποκρισία, φαρισαϊσμος και συμφέροντα συγκρούονται φανερά και κρυφά ένθεν-κακείθεν, με τον λαό στην μέση να μην καταλαβαίνει, και δικαίως, ποιό είναι το ΔΙΚΟ του συμφέρον, πώς να το προστατεύσει, και με τίνος το μέρος να ταχθεί...!!!

Τί είναι λοιπόν αυτή η περίφημη πράσινη ανάπτυξη που προκύπτει από την πράσινη ενέργεια!

Συμφέρει ναι ή όχι στον τόπο μας και τους κατοίκους του;

Πρέπει να δεχθούμε και να εκμεταλλευθούμε τα οφέλη της, και με ποιό τρόπο;

ΝΑΙ, φίλοι και αγαπητοί συμπατριώτες πρέπει να δεχθούμε την ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ). Είναι περισσότερα τα οφέλη κλιματολογικά και οικονομικά, ατομικά στον καθένα μας και γενικά σε όλους μας, αρκεί να το κάνουμε αυτό με ΣΥΝΕΣΗ και λογική.

Να μελετηθούν προσεκτικά και πολύ υπεύθυνα από εξειδικευμένους επιστήμονες και φορείς οι περιοχές του τόπου μας και τα συγκεκριμένα σημεία που μπορούν να εγκατασταθούν μονάδες παραγωγής ενέργειας, το μέγεθος και το είδος αυτών.

Προτεραιότητα στην επιλογή αυτή να είναι η προστασία του περιβάλλοντος και δευτερευόντως το εμπορικό κέρδος των επενδυτών.

Η πράσινη ενέργεια είναι μία ευκαιρία για αναζωογόνηση της περιοχής μας που φθίνει δημογραφικά τα τελευταία τριάντα χρόνια και να φερθούμε έξυπνα εκμεταλλευόμενοι την σφοδρή επενδυτική επιθυμία για κέρδος αποσπώντας όσο γίνεται περισσότερα ανταποδοτικά τέλη για τον τόπο μας με την βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Να βρούμε και να ορίσουμε από κοινού με τους επενδυτές τα σωστά σημεία των περιοχών και τις μορφές παραγωγής που συμφέρουν όλους μας, εγκαταλείποντας και ξεπερνώντας την στείρα και χωρίς προτάσεις άρνηση και αντιπολίτευση που γίνεται ως σήμερα κατόπιν υποδείξεως των κομμάτων.

Από τις αποφάσεις μας αυτές, σωστές ή λάθος, τα παιδιά μας στο μέλλον είτε θα μας ευγνωμονούν είτε θα μας αναθεματίζουν.

Τώρα είναι ο σωστός χρόνος που το πρόβλημα είναι στην αρχή του και μπορούμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά. Πριν όμως κάνουμε κάποια ενέργεια ας γνωρίζουμε το αντικείμενο.

Τι είναι οι ΑΠΕ;

Ποιές από αυτές υπάρχουν στον νομό μας και θέλουν να τις εκμεταλλευτούν οι επενδυτές.


ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Σαν σφαίρες από ελεύθερους σκοπευτές πέφτουν τον τελευταίο καιρό οι ειδήσεις στον τόπο μας για δημιουργία ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ φωτοβολταϊκών πάρκων, πίσω από τα οποία κρύβονται ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ πολυκρατικές εταιρείες, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία, διλήμματα και ερωτήματα, τόσον για την ωφελιμότητά των στην τοπική οικονομία, όσον και για τις αρνητικές επιπτώσεις και αλλοιώσεις που θα επιφέρουν στο περιβάλλον του τόπου μας.

Από την μιά ακούμε για ήπια και φιλική προς το περιβάλλον ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή, άρα χρήσιμη, και από την άλλη οικολογικές κινήσεις και οργανώσεις μαζί με απλούς ανθρώπους κάνουν λόγο για καταστροφή, αφού το μέγεθός τους προβλέπεται τεράστιο. Διχασμένη είναι επίσης και η τοπική κοινωνία που ανενημέρωτη καθώς είναι δεν γνωρίζει ΑΝ συμφέρει η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων στην περιοχή μας και ΠΟΙΟΝ;

Οι δε τοπικοί ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ηγέτες που έχουν ΚΑΘΗΚΟΝ να προστατεύουν τον τόπο, προσεγγίζουν το τεράστιο αυτό θέμα αναλόγως των τοπικών πολιτικών παιχνιδιών που παίζονται και των άλλων συμφερόντων των.

Ας δούμε λοιπόν εν τάχει, για να σχηματίσουμε γνώμη τι είναι αυτή η νέα (αν και δεν είναι τόσο νέα όσο λέγεται) μορφή ενέργειας. Τι είναι αυτές οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που απασχολούν σήμερα τον τόπο μας και τους κατοίκους του.

Είναι λοιπόν ένας μηχανισμός-σύστημα που μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια στην περίπτωσή μας σε ηλεκτρική, χρήσιμη για οικιακές αλλά και βιομηχανικές ανάγκες.

Με ποιόν τρόπο επιτυγχάνεται αυτό;

Ποιό είναι το σωστό και μή ζημιογόνο μέγεθος;

Έχουμε κέρδος, ποιοί και πώς;

Να λοιπόν αγαπητοί μου τα σημαντικά και σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να γνωρίζουμε και να απαντήσουμε αν συμφωνούμε ή όχι.

Τα φωτοβολταϊκά αυτά συστήματα παραγωγής ενέργειας χωρίζονται όπως και τα άλλα (υδροηλεκτρικά, Ανεμογεννήτριες κλπ) σε δύο κατηγορίες αναλόγως του μεγέθους των, στα μικρά και τα μεγάλα. Τα πρώτα (μικρά) είναι χρήσιμα και αποδοτικά για οικιακή ή μικρή εμπορεύσιμη εκμετάλλευση προσφέροντας κέρδος στην τοπική και οικογενειακή οικονομία χωρίς καμία απολύτως ζημιά στο περιβάλλον. Έχουν μηδενική ρύπανση και θόρυβο στην λειτουργία τους. Μεγάλη διάρκεια ζωής που ξεπερνούν τα 30 χρόνια και μικρό επενδυτικό κεφάλαιο για λειτουργία και συντήρηση. Αξιοποιούνται εντός των αστικών κέντρων ενσωματωμένα τέλεια στις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η άλλη μορφή αυτής της χρήσιμης κατά τα λοιπά μορφής ενέργειας είναι τα ΤΕΡΑΣΤΙΑ φωτοβολταϊκά πάρκα, τέτοια που θέλουν να εγκαταστήσουν και στον νομό Πρεβέζης οι ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ανώνυμες εταιρείες, με γνωστές ως σήμερα δύο περιοχές. Μία στην Κρανιά -Τύρια εκτάσεως 2.500 έως 3.000... χιλιάδων στρεμμάτων, και την άλλη στο Ζάλογγο (μεταξύ Ωρωπού-Καμαρίνας) εκτάσεως 3.000 εως 6.000... χιλιάδων στρεμμάτων όπως ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Πρεβέζης.

Εδώ λοιπόν οι ανώνυμες αυτές εταιρείες των παγκόσμιων επενδυτών θέλουν και ήδη έχουν δεσμεύσει τις ανάλογες εκτάσεις, να τοποθετήσουν χιλιάδες και τεράστιους καθρέπτες-συλλέκτες ηλιακής θερμότητος για να εμπορευτούν το προϊόν πουλώντας το στην ΔΕΗ. Είναι απολύτως βέβαιον ότι αυτοί οι βιομηχανικοί ΚΟΛΟΣΣΟΙ αν εγκατασταθούν θα αλλάξουν το κλίμα σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την περιοχή ανεβάζοντας την θερμοκρασία τοπικά από 2-4 βαθμούς C.

Ολόκληρη η περιοχή, μέρα-νύχτα, χειμώνα-καλοκαίρι, θα ζει υπό την σκέπη αυτών των καθρεπτών η επίδραση των οποίων λόγω του τεραστίου μεγέθους των θα φθάνει πέρα από Πρέβεζα, Άρτα και Φιλιππιάδα φθάνοντας και μετά από την Αμφιλοχία, αλλάζοντας άρδην τη ζωή του τόπου. Η εγκατάστασή τους θα είναι μεγάλο πλήγμα σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και ειδικώς τον τουρισμό μας θα τον ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ολοκληρωτικά.

Θα μετατρέψουν την όμορφη περιοχή μας από παράδεισος που είναι τώρα σε κόλαση, μέσα στην οποία θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η επιβίωσή μας.

Στο χέρι μας λοιπόν είναι, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε και να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθούν αυτές οι μονάδες-μεγαθήρια.

Να πούμε όλοι ΜΑΖΙ.

ΝΑΙ στις μικρές ατομικές και οικογενειακές φωτοβολταϊκές μονάδες.

ΟΧΙ στους ΓΙΓΑΝΤΕΣ φωτοβολταϊκούς σταθμούς που θέλουν να εγκαταστήσουν οι παγκόσμιες ανώνυμες εταιρείες καταστρέφοντας την ΖΩΗ ΜΑΣ.

Συνεχίζεται...