Συμπεράσματα διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα:
«Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες
Πως προστατεύεται το περιβάλλον – Πως ωφελείται ο καταναλωτής»
Οι «Ενεργοί Δημότες Πρέβεζας» στις 26 Απρίλη 2021 πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας διαδικτυακή εκδήλωση και είχαμε στο ίδιο τραπέζι καλεσμένους έναν πρώην αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος (κ. Σωκράτη Φάμελο), τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη), τον επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου (κ. Γιώργο Ζάψα), τους δύο βουλευτές του Νομού μας (κ.κ Κώστα Μπάρκα και Στέργιο Γιαννάκη, ο οποίος αν και συνδέθηκε, τελικά δεν παρέμεινε για να τοποθετηθεί επί του θέματος), τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας (κ. Στράτο Ιωάννου) και του τρεις δημάρχους του Νομού μας (κ.κ. Νίκο Γεωργάκο, Νίκο Ζαχαριά και Νίκο Καλατζή). Επίσης, κατέθεσαν τις προτάσεις τους ο πρόεδρος της «Περιβαλλοντικής Εταιρίας Πρέβεζας» (κ. Κώστας Ντάλλας), ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα» (κ. Κώστας Λογοθέτης) και εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα κατά των ανεμογεννητριών της περιοχής «Λάκκα Σούλι» (κ. Βασίλης Σταυρόπουλος).
Από την επί τρίωρο εποικοδομητική τοποθέτηση σε υψηλό επίπεδο των καλεσμένων που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και αφού ακούστηκαν οι διαφορετικές φωνές και απόψεις εξάχθηκαν τα παρακάτω συμπεράσματα:
-. Ότι όλοι μας είμαστε υπέρ της «πράσινης ενέργειας» για να ξεφύγουμε απ’ την ενεργειακή φτώχεια στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και να μεταβούμε στην ενεργειακή δημοκρατία.
-. Για να γίνει η μετάβαση αυτή χρειάζεται αναμόρφωση το ήδη υπάρχον νομικό πλαίσιο αφού μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε καλό επίπεδο όσον αφορά την ενεργειακή δημοκρατία και υπάρχουν πολλές αγκυλώσεις που εμποδίζουν προς την κατεύθυνση αυτή.
-. Να ενισχυθούν οι ενεργειακές κοινότητες με κίνητρα για τη συμμετοχή του καθενός μας και η πράσινη ενέργεια να μην αποτελεί προνόμιο των μεγαλοεπενδυτών.
-. Η μετάβαση να γίνει με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό και με την «φέρουσα αντοχή» της κάθε περιοχής.
-. Να γίνεται χρήση και εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με γνώμονες το περιβάλλον, την κτηνοτροφία, τις εν γένει δραστηριότητες, πολιτισμό κλπ της περιοχής.
-. Πριν την απόφαση για εγκατάσταση σε συγκεκριμένη περιοχή να ερωτώνται οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι, οι οποίοι να εκφέρουν τη γνώμη τους.
-. Να ενημερώνονται οι πολίτες ούτως ώστε να γνωρίζουν τι είναι και ποιες είναι οι ΑΠΕ, οφέλη και προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν και πως η προσπάθειά μας συνέβαλλε σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Το τελικό συμπέρασμα που αναδείχθηκε από όλους τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες ήταν ότι μπορούμε να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, να συζητάμε και να βρίσκουμε λύσεις για το μέλλον της ενέργειας που είναι η πράσινη ανάπτυξη και ο προβληματισμός όλων μας με το βλέμμα προς το μέλλον.
0 Σχόλια