Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και γιορτάζεται διεθνώς στις 14 Ιουνίου, με στόχο να τιμήσει τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη για την ανιδιοτελή του προσφορά.

Ο εορτασμός της ημέρας όμως, πέρα από την αυτονόητη αναγνώριση των «σιωπηλών» εθελοντών για το δώρο ζωής που προσφέρουν, στοχεύει στην εξάλειψη της προκατάληψης, του φόβου και της άγνοιας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και στην προσέλκυση νέων εθελοντών.

Στις μέρες το αίμα δεν είναι απλά χρήσιμο, αλλά εξαιρετικά πολύτιμο, για τους συνανθρώπους που καθημερινά το έχουν ανάγκη, γι’ αυτό η προσφορά αίματος, δεν είναι απλά μια πράξη φιλανθρωπίας, αλλά ένας από τους σημαντικότερους κρίκους του κοινωνικού εθελοντισμού και μια έμπρακτη έκφραση Κοινωνικής Αλληλεγγύης…

«Δίνουμε αίμα και κάνουμε τον παλμό του κόσμου να χτυπάει»

Πρόσφατα ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:

« Η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην αιμοδοσία, καθώς έχουμε την μεγαλύτερη προσφορά αίματος ανά χίλιους κατοίκους παγκοσμίως. Ταυτόχρονα όμως έχουμε και την μεγαλύτερη κατανάλωση αίματος ανά χίλιους κατοίκους. Συλλέγονται ετησίως περίπου 600.000 , μονάδες αίματος- το 60% περίπου από τους εθελοντές αιμοδότες- που με καλή και συγκεντρωτική διαχείριση θα ήταν μια ποσότητα επαρκής. Είναι τραγικό, συνέχισε, να συγκεντρώνουμε τόσο μεγάλη ποσότητα αίματος και να μην έχουμε λύσει το πρόβλημα…

Η λύση είναι μία και μοναδική: να δημιουργήσουμε σταθερούς εθελοντές αιμοδότες και να κάνουμε κεντρική διαχείριση του αίματος. Μόνο έτσι θα πάψει η αγωνία των ασθενών και των συγγενών τους, που πιέζονται πολλές φορές ανυπόφορα και αδιέξοδα για να αντικαταστήσουν το αίμα που χρησιμοποιείται.»

Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη είναι: «Δώστε αίμα και κάντε τον παλμό του κόσμου να χτυπάει» (Give blood and keep the world beating), θέλοντας μ’ αυτό να υπογραμμιστεί η σημαντική συμβολή των εθελοντών αιμοδοτών στη διατήρηση του παλμού του κόσμου, σώζοντας ζωές και βελτιώνοντας την υγεία των συνανθρώπων μας.

“15 λεπτά από τη ζωή μας αρκούν για να σωθούν 3 ζωές…”

Άλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εμπειρία της πανδημίας μας δίδαξε πολλά και κυρίως, ότι πρέπει να λειτουργούμε συλλογικά και αλληλέγγυα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να αφήσουμε καμιά ζωή να κινδυνέψει από έλλειψη αίματος, αφού 15 λεπτά από τη ζωή μας αρκούν για να σωθούν 3 ζωές…
 

Θα πρέπει κλείνοντας να σημειώσουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο για την περιοχή μας, η λειτουργία πολλών Συλλόγων Αιμοδοτών, με σημαντική δραστηριότητα και προσφορά, οι οποίοι συμβάλλουν καθοριστικά στην επάρκεια αίματος, στοιχείο καθοριστικό για τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας.



*O Βασίλης Ιωάννου, έχει διατελέσει Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας