Με ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που τελούσε υπό την αιγίδα του «Ελλάδα 2021», το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας», σε συνεργασία με τον Δήμο και την Επιτροπή «Πρέβεζα 2021», άνοιξε η αυλαία των εκδηλώσεων του Δήμου Πρέβεζας για το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι το Σάββατο στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος».
Οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας Σπύρος Δήμας και το μικρό φωνητικό σύνολο από τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου με την επιμέλεια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γιώργου Χλίτσιου, συνοδοιπόρο τον φιλόλογο του 2ου ΓΕΛ Πρέβεζας κ .Κοσμά Κοψάρη, Δρ. Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Μεταδιδακτορικός Συγκριτικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, τιμώντας την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με έργα δημιουργών που άντλησαν την έμπνευσή τους από τον αγώνα του λαού μας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την πανδημία.
Στη σκηνή του δημοτικού Κηποθεάτρου βρέθηκαν οι Μιχάλης Ζάμπας , Έλλη Καλουτσάκη, Χρήστος Καπλάνης Αθανάσιος Μανετζής, Κώστας Μπίτος Τίνα Ντούσια Αλέξανδρος Ναστούλης, Εντέλα Δήμητρα Ρώσση Μαριάννα Τζαφέρη, Γιώργος Χλίτσιος, το μικρό φωνητικό σύνολο από τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας (Θοδωρής Γεωργακόπουλος-κλαρίνο, φλογέρα, Παναγιώτης Ξυδέας – βιολί, Αποστόλης Σόφης -κρουστά).
Στο καλωσόρισμα ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δημοτικού Ωδείου Λεωνίδας Αργυρός αναφέρθηκε στην έννοια του φιλελληνισμού και στο φιλελληνιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη, καθώς και στους δεσμούς της τέχνης της μουσικής με τον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας και την σημασία της παρουσίασης έργων, Ευρωπαίων και Ελλήνων συνθετών, τα οποία εμπνεύστηκαν από τον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας.
Μίλησε για την επιτυχή χρονιά του Δημοτικού Ωδείου παρά τις δύσκολες συνθήκες, με επιστέγασμα των προσπαθειών τα τέσσερα πτυχία,(τρία πιάνου και ένα ειδικό αρμονίας), που δόθηκαν την Κυριακή 13 Ιουνίου. Τέλος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης του Δημοτικού Ωδείου, τόσο όσον αφορά στις υποδομές, αλλά και στο διδακτικό έργο που αποτελεί σταθερό στόχο για τη Δημοτική Αρχή.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Κωνσταντάκη ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης για την εξαιρετική βραδιά και αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει, παρά τη δύσκολη συγκυρία, για τη διοργάνωση των φετινών εκδηλώσεων που θα γίνουν τόσο στο Κηποθέατρο αλλά και στο Ωδείο της Νικόπολης.
Έργα ορχηστρικής, λυρικής και φωνητικής μουσικής ακούστηκαν στο δημοτικό Κηποθέατρο όπως ο «Χορός του Ζαλόγγου» του Σπύρου Δήμα, ο «Θούρειος» του Ρήγα, ο «Ηπειρώτικος» του Νίκου Σκαλκώτα, η «Πολιορκία της Κορίνθου» του Ροσίνι, ο Γέρο Δήμος από το «Μάρκο Μπότσαρη» του Παύλου Καρρέρ, αλλά και ο Εθνικός Ύμνος του Νικόλαου Μάντζαρου. Οι συντελεστές με τις ερμηνείες τους γοήτευσαν το κοινό, απέσπασαν το παρατεταμένο χειροκρότημά του και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, του Aντιδημάρχου
Oικονομικών κ. Ιωάννη Δαρδαμάνη, του Προϊστάμενου της Β/θμιας Εκπαίδευσης Αποστόλη Κατσανάκη, αλλά και των θεατών για το εξαιρετικό αποτέλεσμα.
0 Σχόλια