Από τη ζωντανή ραδιοφωνική συνέντευξη του κ. Χαράλαμπου Δράκου στον δημοσιογράφο του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων κ. Γκόντζο Γεώργιο, στην εκπομπή του «Ότι, πεις εσύ».
 
Στις 7 Αυγούστου 2021, ώρα 9:00΄το βράδυ, στην Κρανιά, η Επιτροπή Αγώνα (ΕΑ) κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην Λάκκα Θεσπρωτικού ή Μικρή Λάκκα Σουλίου έκανε ενημέρωση για την πορεία του έργου της. 
 
Στην πλατεία του παλιού-πρώην Δημοτικού Σχολείου Κρανιάς έγινε ενημέρωση και στην συνέχεια προβλήθηκαν ταινίες σχετικές με το θέμα. Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους κατοίκους που παραβρέθηκαν εκεί.
Η ενημέρωση αυτή έγινε στα πλαίσια της περιοδείας της Επιτροπής Αγώνα για να ενημερωθούν ευρύτερα οι τοπικές κοινωνίες.
Ο κ. Δράκος ήταν παρών στην παραπάνω εκδήλωση της Επιτροπής Αγώνα και κλήθηκε να παρουσιάσει την γνώμη του σε αυτήν.
 
Αποσπάσματα αυτής της ραδιοφωνικής εκπομπής δημοσιεύονται παρακάτω.
 
Ερώτηση δημοσιογράφου:
Ποια είναι τα επιχειρήματα για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα βουνά της Λάκκας Θεσπρωτικού, ή Μικρής Λάκκας Σουλίου
Τα επιχειρήματα για την μη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα βουνά της Λάκκας Θεσπρωτικού, ή Μικρής Λάκκας Σουλίου.
 
1) Ο κυριότερος λόγος για την μη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι ότι καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις (οι συγκεκριμένες έχουν διάμετρο ελίκων μήκους163 μέτρα), ενώ ο επενδυτής δεν υποχρεώνεται να τις αποσύρει μετά την λειτουργία τους, δεν αναλαμβάνει το κόστος της αποκατάστασης στην όλη έκταση του έργου. Προφανώς είναι οικονομικά ασύμφορο.
Έτσι, μετά από μια 20ετία, που είναι ο κύκλος της ζωής τους (ενδεχομένως να είναι και μικρότερος λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων πάνω στα βουνά που τις φθείρουν και τις καταστρέφουν), αυτές καταστρέφονται. Τότε απομένουν τεράστιοι όγκοι από σκουριασμένες έλικες και υλικά μη ανακυκλώσιμα (οι έλικες είναι από φάϊμπερ γκλας, που δεν ανακυκλώνεται) να κρέμονται τσακισμένες πάνω στις μεγάλες τσιμεντένιες βάσεις τους από μπετόν, που είναι 600 κυβικά τσιμέντο περίπου η καθεμία. Τότε δημιουργούν ένα τεράστιο αντιαισθητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλες τις κορυφογραμμές των βουνών της περιοχής μας.
 
Με το τρόπο αυτό, δίνοντας για 20 χρόνια στον επενδυτή να παράγει ενέργεια αφήνουμε ένα τεράστιο αντιαισθητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη φύση, η οποία χρειάστηκε χιλιάδες έως εκατομμύρια χρόνια για να μας παρουσιάσει-δημιουργήσει αυτά τα όμορφα μέρη.
 
Και δεν είναι μόνο ότι θα στερήσουμε-αφαιρέσουμε από την περιοχή μας την ομορφιά του τοπίου της, όταν η συγκεκριμένη περιοχή της Λάκκας μας δεν έχει άλλα σημεία-θέσεις αναφοράς για να δημιουργήσει άλλες πηγές εσόδων. Δηλαδή, η Λάκκα δεν έχει ούτε τουρισμό, ούτε παραλίες, ούτε αναγνωρισμένους αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. και η μόνη κληρονομιά που μας έχει παραδώσει είναι ο φυσικός της πλούτος. 
 
Εμείς ανεχόμενοι την κατασκευή των ανεμογεννητριών στερούμε και αφαιρούμε αυτόν τον φυσικό πλούτο της, που μελλοντικά ίσως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τον οικολογικό ή εναλλακτικό κ.λπ. τουρισμό.
Όμως δεν προκαλούμε αυτή την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μόνο στους εαυτούς μας, αλλά υποθηκεύουμε αυτό το τεράστιο αντιαισθητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και στις επόμενες γενιές που μας ακολουθούν κάνοντας τους εαυτούς μας αιτία για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα τους κληρονομήσουμε.
 
Για το ίδιο θέμα, οι λιπαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την λειτουργία τους, προκαλούν τεράστια ζημιά στο ίδιο το περιβάλλον, όπως γνωρίζουμε από άλλες περιοχές στις οποίες έχουν εγκατασταθεί.
 
2) Πάνω στα βουνά, και όπου υπάρχει μια ομαλή κάπως πλαγιά ή οροπέδιο, εκεί βόσκουν ζώα των συμπολιτών μας Λακκιωτών κτηνοτρόφων. Είναι φτωχοί κτηνοτρόφοι που αγωνίζονται να επιβιώσουν και δεν έχουν άλλους βοσκοτόπους για τα ζώα τους.
Δεν είναι σωστό να διώξουμε τους φτωχούς συμπολίτες μας από τα βοσκοτόπια τους, όταν εκεί υπάρχουν ανθρωπογενείς δραστηριότητες κατοίκων όταν βιοπορίζονται από αυτά.
 
3) Η συνολική έκταση που θα καταλάβουν οι τεράστιες βάσεις των ανεμογεννητριών μαζί με τους ορεινούς δρόμους πρόσβασης σε αυτές, είναι αρκετές στο σύνολό τους. Αυτές θα αφαιρεθούν από την επιλέξιμη έκταση των βοσκοτόπων της Τοπικής Κοινότητας για τις οποίες επιδοτούνται από τα προγράμματα του ΟΣΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Με άλλα λόγια, καθώς θα μειωθούν-αφαιρεθούν εκτάσεις βοσκοτόπων, θα υπάρξει αντίστοιχη επίπτωση και στις επιδοτήσεις τους συνολικά στη κάθε Τοπική Κοινότητα. Κι αυτό θα ισχύσει για όλους τους κτηνοτρόφους της ίδιας της Τοπικής Κοινότητας που δηλώνουν αυτές τις κοινοτικές εκτάσεις ως βοσκοτόπους.
 
4) Το μικροκλίμα της περιοχής όπου θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες πρόκειται να αλλάξει γιατί θα δημιουργούνται τοπικά ρεύματα αέρα προς διάφορες κατευθύνσεις, τα οποία αλληλεπιδρούν με τα γειτονικά ατμοσφαιρικά τους νέφη.
Καθώς τα ρεύματα του αέρα απωθούν τα ατμοσφαιρικά νέφη απομακρύνονται και οι μεγάλες συσσωρεύσεις τους στα βουνά, για να παράγουν τις βροχές που έχει ανάγκη ο τόπος να ανατροφοδοτείται, τόσο για να βλαστάνουν τα φυτά- δέντρα, όσο και να τροφοδοτούνται οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες.
 
5) Η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο επίσης θα αλλάξει όπως αναφέραμε και προηγουμένως.
Γενικά, ο τόπος θα γίνει πιο φτωχός από πλευράς φυσικού πλούτου, από πλευράς βιοποικιλότητας. 
 
6) Τέλος, κανείς δεν αντιλέγει να δημιουργηθούν αιολικά πάρκα (ανεμογεννήτριες) σε μέρη όμως που δεν ενοχλούν τον πλούσιο βιότοπο όπου δραστηριοποιούνται οι συμπολίτες μας. Συμφωνούμε με την Απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου, που πρότεινε να γίνεται χωρικός σχεδιασμός εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και να μη βρίσκονται διάσπαρτες πάνω σε όλα τα βουνά, και μάλιστα πάνω από τα χωριά μας. Να επιλεγεί η θέση τους να βρίσκεται μακριά από τους οικισμούς και από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
 
Ερώτηση δημοσιογράφου:
Ποια είναι τα οφέλη από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών;
Για τα πολυαναμενόμενα οφέλη.
 
α) Όσον αφορά την πολυαναμενόμενη …επένδυση, δεν θα δημιουργηθεί καμία νέα θέση εργασίας, παρά μόνο ένας-δύο κεντρικοί συντηρητές θα ελέγχουν αυτές στα διάφορα μέρη εγκατάστασης τους. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για κάποια βιομηχανία ή βιοτεχνία που θα απορροφήσει ανθρώπινο δυναμικό.
Εξάλλου τι νόημα έχει να διώξουμε δεκάδες κτηνοτρόφους που ήδη εργάζονται και απασχολούνται εκεί, για να μπουν σε λειτουργία τεράστιες ανεμογεννήτριες που δεν έχουν καν να απασχολήσουν το ίδιο τουλάχιστον ανθρώπινο δυναμικό (με τους κτηνοτρόφους που διώξαμε);
Και γιατί να διώξουμε τους κτηνοτρόφους μας από τα βοσκοτόπια τους που μένουν εκεί από πάππο προς πάππο, και οι οποίοι δεν προκαλούν την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών; 
 
β) Όσον αφορά την κάλυψη σε ενέργεια της χώρας μας, ήδη η χώρα μας έχει καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες σε ΑΠΕ μέχρι τον 2030 και επομένως αυτό το επιχείρημα «χρειαζόμαστε ενέργεια από ΑΠΕ» δεν ισχύει.
Θα ήταν πολύ καλύτερο η χώρα να επιδοτήσει τους χιλιάδες ή τα εκατομμύρια κατοίκους της με τα ίδια ποσά, ώστε να καλυφθούν σε ενέργεια τα νοικοκυριά, παρά να πάρουν τα χρήματα αυτά λίγες μόνον μεγάλες εταιρίες από τις οποίες θα ωφεληθούν ελάχιστοι, μπροστά στον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας που αγωνιά για το ίδιο θέμα της ενέργειας. Δεν έχουμε κάτι εναντίον των εταιριών, αλλά πρώτα και κύρια πρέπει να επιδοτηθούν οι πλατιές μάζες του λαού για να ανασάνουν από τα βάρη της οικονομικής κρίσης τους.
 
γ) Τέλος, μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται καθολικά η θέση, οι παραπάνω επενδυτές να δώσουν-χορηγήσουν δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια στις Τοπικές Κοινότητες ως αντιστάθμισμα.
Ακόμη κι αν αυτό ίσχυε θα ήταν πολύ περισσότερα τα μειονεκτήματα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν αυτές οι παραπάνω αιολικές μονάδες. 
 
Απόσπασμα από την εκπομπή «Ό,τι πεις εσύ» που παρουσιάζει ο Γεώργιος Γκόντζος στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων. Η συνέντευξη μεταδόθηκε ζωντανά την 10η Αυγούστου 2021, ημέρα Τρίτη, ώρα 10:30 π.μ.
Ο παραπάνω κ. Δράκος είναι μέλος της Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης των Φωτοβολταϊκών Πάρκων στις θέσεις «Βόϊδι» και «Κάτω Βλάχα» των Τοπικών Κοινοτήτων Θεσπρωτικού και Κρανέας, και ο υπεύθυνος της πρωτοβουλίας για την δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στη Μικρή Λάκκα Σούλι. 
 
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν τα Θεσπρωτικά όρη: τα δυτικά Θεσπρωτικά όρη και τα ανατολικά Θεσπρωτικά όρη.