Στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Ζαλόγγου βρίσκεται ο ακατοίκητος πλέον οικισμός Παλαιορόφορος, εγκαταλείφθηκε λόγω καθιζήσεων & κατολισθήσεων του εδάφους.

O αρχαίος Ωρωπός είναι ο παλαιότερος οικισμός στον νομό Πρεβέζης με συνεχή κατοίκιση από το 1570 π.χ. υπό διάφορες ονομασίες έως σήμερα. Ιδρύθηκε από τους Πελασγούς-Αρκαδοηλείους πρώτα ως Ωρωπός, κατόπιν Ελάτρεια, μετά ξανά Ωρωπός και επί τουρκοκρατίας σέ Παλαιορόφορος και στα νεότερα χρόνια ξανά στην πρώτη του ονομασία Ωρωπός.


Τα σπίτια του Παλαιορόφορου αποτελούν σήμερα ένα γραφικό απέραντο ερειπιώνα, που έχει μόνο φωτογραφικό, και ιστορικό ενδιαφέρον. Ο Παλαιός Ωρωπός μαζί με το Πολύβρυσο (Σέσοβο) και το Τρίκαστρο Πρέβεζας (Γόρανα, ή Αγόρανα) συνενώθηκαν την εποχή της δικτατορίας και απετέλεσαν την νέα κοινότητα Ωρωπού η οποία μεταφέρθηκε κοντά στην Εθνική οδό Πρέβεζας-Λούρου. 

Τα ερείπια της Αρχαίας Ελάτρειας βρίσκονται στο χώρο της ακατοίκητης πλέον κοινότητας Παλαιός Ωρωπός ή Παλαιορόφορο, του σημερινού Δήμου Πρέβεζας. 

Η Αρχαία Ελάτρεια ή Ελάτεια, είναι αρχαία πόλη των Κλασσικών και των Ελληνιστικών χρόνων, δηλαδή των χρόνων μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Νομό Πρέβεζας. Ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ.

παραγωγή :  n.p. production