Επιστολή προς τη Δημοτική Αρχή
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Πρέβεζας
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Αξιότιμοι κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι Πρέβεζας
Θέμα: Κοινοποίηση απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου ενάντια στη δημιουργία αιολικού πάρκου στα Θεσπρωτικά Όρη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, πληροφορούμενο την έκδοση απόφασης από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την δημιουργία αιολικού πάρκου στα Θεσπρωτικά Όρη, συνεδρίασε για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα.
Αποφάσισε δε ομόφωνα πως, είναι αντίθετο με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Αυτή μας η απόφαση είναι σύμφωνη με την καθολικά αρνητική γνώμη της «ορειβατικής κοινότητας» στην Ήπειρο αλλά και πανελλαδικά.
Δεν αρνούμαστε την ανάγκη να στραφούμε σε νέες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – κάθε άλλο. Η επιδίωξη αυτή, όμως, δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αυτός είναι βασικός λόγος που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολιτιστικοί σύλλογοι αντιδρούν.
Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Green Planet «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη».
Μερικές από τις επιπτώσεις είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εξής:
· Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
· Οι ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
· Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πιθανό επιχείρημα για την καταπολέμηση της ανεργίας δεν ευσταθεί.
· Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
· Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν ευκαιριακά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα της τοπικής οικονομίας.
· Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
· Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
· Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται.
· Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.
Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε πως δεν υπάρχει καμμιά πρόνοια για την απόσυρσή τους και την αποκατάσταση του τοπίου όταν παρέλθει ο χρόνος λειτουργίας τους.
Γνωρίζουμε πως οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας όπως και της Ευρώπης πλήττονται από τα ίδια προβλήματα: ερήμωση, φτώχεια, έλλειψη θέσεων εργασίας. Το διαπιστώνουμε κάθε φορά που εξορμούμε στα βουνά της Ελλάδας.
Στα βόρεια κράτη όμως έχουν βρει λύση σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα ορεινά χωριά γεμίζουν ορειβάτες, ποδηλάτες, οικογένειες που κάνουν πικ-νικ στις όχθες των ποταμών, ανθρώπους των πόλεων που αναζητούν αναψυχή και απαλλαγή από το στρες της αστικής ζωής και την τυραννία των οθονών. Τα δε χρήματα που δαπανούν δεν είναι ασήμαντα.
Η πεζοπορία και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Σας βεβαιώνουμε για αυτό, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών, απευθύνονται και στον σύλλογό μας, για να βιώσουν την εμπειρία της πεζοπορίας στο βουνό. Αλήθεια, ποιος θα έρχεται από τα αστικά κέντρα για να χαζεύει ανεμογεννήτριες ύψους 150 και πλέον μέτρων; Εμείς οι ορειβάτες και οι πεζοπόροι σταματήσαμε πλέον να πεζοπορούμε στα Ακαρνανικά Όρη όπου τοποθετήθηκαν ανεμογεννήτριες. Μας απωθούν.
Θα σας είναι δε γνωστό πως η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιεί το πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την δημιουργία ενός δικτύου μονοπατιών που αγκαλιάζει σχεδόν όλα τα βουνά της Ηπείρου. Το δίκτυο αυτό έχει την ονομασία «Epirus Trail» (http://www.epirustrail.gr/) και έχουν ήδη σημανθεί 300 χιλιόμετρα. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται. Σε αυτό το δίκτυο μονοπατιών μπορούν και πρέπει να συνδεθούν μονοπάτια που θα διέρχονται από το Μπαλντενέσι και χωριά της Δημοτικής Ενότητας Λούρου. Επίσης, το μονοπάτι από το Σούλι για Τρίκαστρο – Άνω Ράχη – Δεσποτικό - Ζάλογγο.
Τέλος, όπως δείχνουν και τα ευρήματα έρευνας-μελέτης του Πανεπιστημίου του Αννοβέρου σε περιοχές της Γερμανίας, που λειτουργούν αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), έχει μειωθεί η τουριστική ζήτηση για αυτές τις περιοχές μετά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν των ανεμογεννητριών.
Σας καλούμε να τον επιλέξετε και να πείτε όχι στο αιολικό «πάρκο» προσφεύγοντας νομικά κατά της απόφασης, όπως έχει ήδη κάνει ο Δήμος Ζηρού.
Πρέβεζα, 14/9/2021
Ο Πρόεδρος Σμπόνιας Ευάγγελος
Η Γραμματέας Κοτζαμουράτογλου Παρασκευή
0 Σχόλια