Άρθρο του Βασίλη Ιωάννου *

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων και η δραματική μείωση του αριθμού των φοιτητών που επέλεξαν το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας, σίγουρα δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία».

Ήταν μια δυσάρεστη αλλά αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς η θεσμοθέτηση της ΕΒΕ, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα σε σχολές της περιφέρειας, αφού η εμπειρία έδειχνε ότι η βάση εισαγωγής τους συνήθως κυμαίνεται κάτω απ’ το μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων.

Άλλωστε τόσο ο Πρύτανης κ Τρ. Αλμπάνης, όσο και άλλοι αρμόδιοι είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως ότι συγκεκριμένα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μεταξύ αυτών και της Πρέβεζας, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη, θεωρώ ως ένα βαθμό κατανοητή την αγωνία και την ανησυχία των τοπικών παραγόντων, της τοπικής κοινωνίας και πρωτίστως της πανεπιστημιακής κοινότητας, για το παρόν και το μέλλον του τμήματος στην Πρέβεζα.

Ενός τμήματος με μία 20ετή και πλέον προσφορά  στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στην εκπαιδευτική, κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική ζωή της Πρέβεζας.

Ενός άρτια οργανωμένου τμήματος, με σύγχρονες υποδομές (εργαστήρια και λογισμικά), που παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και προσφέρει Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με μεγάλο κύρος και ζήτηση.

Και το σημαντικότερο, ενός τμήματος που έχει κατοχυρώσει για τους απόφοιτούς του επαγγελματικά δικαιώματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχει λοιπόν μία διάχυτη και δικαιολογημένη ανησυχία, που όμως δεν πρέπει να μας οδηγήσει ούτε σε ακινησία, ούτε πολύ περισσότερο σε βιαστικές και λαθεμένες αποφάσεις.

Αντίθετα το πρόβλημα, όφειλε να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει, όλους όσοι έχουν την ευθύνη να προτείνουν συγκεκριμένες προτάσεις, εφικτές και ρεαλιστικές, για  να καταστήσουν μελλοντικά το τμήμα περισσότερο ελκυστικό και βιώσιμη την προοπτική του.

Και σας διαβεβαιώνω ότι και προτάσεις υπάρχουν και λύσεις μπορούν να βρεθούν, έστω και την ύστατη ώρα, αρκεί όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μακριά από πολιτικούς τακτικισμούς, μικροκομματικές σκοπιμότητες και κυρίως συντεχνιακά συμφέροντα.

Με βάση αυτές τις σκέψεις, ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους, οι καθηγητές του τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, επέδειξαν τόσο μεγάλη βιασύνη στις αποφάσεις τους.

-Πριν ακόμη ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά και γίνει μια ψύχραιμη αποτίμηση της πραγματικής εικόνας του τμήματος.

-Πριν προχωρήσει η  Κυβέρνηση σε πιθανές βελτιωτικές ρυθμίσεις, καθώς παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πολλά άλλα τμήματα, στα οποία οι καθηγητές τους δεν κατέφυγαν σε βεβιασμένες ενέργειες .

- Πριν καν υπάρξει μια πρώτη συνεννόηση και επαφή με τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες και φορείς, από τους οποίους “στα δύσκολα” ζητούσαν στήριξη και συμπαράσταση.

 Πριν λοιπόν γίνουν όλα αυτά και πολλά άλλα, οι καθηγητές με μια επιχειρηματολογία που δεν αντέχει κριτικής, κατάφεραν να στρέψουν εναντίον τους ολόκληρη την κοινή γνώμη.

Προτείνουν τη μεταφορά του τμήματος στα Γιάννενα, προκειμένου όπως ισχυρίζονται «να καταστεί περισσότερο ελκυστικό», όταν είναι δεδομένη η έλλειψη ακόμη και βασικών υποδομών για να στεγαστεί και να λειτουργήσει. 

Για τη σκοπιμότητα αυτής της απόφασης, γράφτηκαν και ακούστηκαν διάφορα, πολλά εκ των οποίων και δεν υιοθετώ.

Όμως απ’ την πλευρά μου και με όλον τον προσήκοντα σεβασμό, θα ήθελα να υποβάλλω ορισμένα ερωτήματα προς τα μέλη της ΓΣ του τμήματος:

 

·         Πριν από την απόφασή σας αυτή, λάβατε καθόλου υπ’ όψη ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία απαιτεί την παραμονή, την στήριξη και την ενδυνάμωσή του τμήματος;;

 

·         Μετά από αυτή σας την απόφαση και τα όσα έχουν γραφτεί για τη σκοπιμότητά της, θεωρείτε εύκολο να συνεργαστείτε στο μέλλον με τους φορείς και την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας;;

 

·         Τι παράδειγμα δώσατε, ως Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι προς τους νεαρούς φοιτητές σας, όταν αντί να γίνετε μπροστάρηδες για τη σωτηρία του τμήματος, με την πρώτη δυσκολία, το μόνο που σας απασχόλησε ήταν να κατοχυρώσετε την επαγγελματική σας σταδιοδρομία;;

 

·         Και τέλος, κανείς σας δεν σκέφτηκε ότι με αυτή την αδικαιολόγητη σπουδή που επιδείξατε, εκτεθήκατε  στο σύνολο της Πανεπιστημιακής κοινότητας;;

Ειλικρινά περιμένω με μεγάλη αγωνία τη στάση της Συγκλήτου επί αυτής της προκλητικής πρότασης, για να δούμε στην πράξη αν για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παραμένει ως στρατηγική, η στήριξη των περιφερειακών τμημάτων, προκειμένου να συμβάλλουν στην ισσόροπη  περιφερειακή ανάπτυξη της Ηπείρου.  

* Ο Βασίλης Ιωάννου, υπήρξε Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας