Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής της 12ης Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. ημερίδα αφιερωμένη στα 200  χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης με τίτλο «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» στον αύλειο χώρο του Iερού Ναού της Παναγίας των Ξένων.

Στην ημερίδα ομιλητές ήταν: ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, δρ Νομικής – Θεολόγος, Ιεροκήρυκας Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδος και Ιθάκης ο οποίος ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Αναβαθμοί Ελευθερίας. Επαναστατικά κινήματα πριν το μεγάλο ’21». Ο ομιλητής μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην στάση του Αγίου Ιερομάρτυρα  και Εθνομάρτυρα Γρηγορίου Ε’ απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση και κατά πόσο αυτή επηρεάστηκε από επαναστατικά κινήματα πριν το ’21 τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι ταγοί του δούλου Γένους είχαν βιώσει από πρώτο χέρι τις οικτρές συνέπειες των αποτυχημένων αυτών κινημάτων και αισθάνονταν υποχρεωμένοι να προλάβουν προγενέστερες θηριωδίες.

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο κ. Δημήτριος Γ. Μεταλληνός, δρ. Ιστορίας, διδάσκων Ιονίου Πανεπιστημίου και πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κερκυραίων και Διαποντίων με θέμα: «Ματωμένα ράσα. Η Εκκλησία και η Εθνεγερσία του 1821». Στην ομιλία του εστίασε στην συμμετοχή του Ορθόδοξου Κλήρου στους εθνικούς – απελευθερωτικούς αγώνες, τονίζοντας ότι  η (ιερ)αποστολή του και κατά την περίοδο της ειρήνης είναι πρωτίστως απελευθερωτική, είναι ένας αγώνας για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εσωτερικής δουλείας – αμαρτίας. Υπογράμμισε δε ότι δουλεία δεν είναι μόνο η αναγκαστική υποταγή σε έναν κυρίαρχο αλλά  η εσωτερική  υποταγή και ταύτιση με τον κατακτητή, η νέκρωση του πνεύματος αντιστάσεως και του ψυχικού δυναμισμού.

Τέλος τον κύκλο των εισηγήσεων ολοκλήρωσε ο κ. Σπύρος Σκλαβενίτης, δρ. Ιστορίας, προϊστάμενος Τμήματος ΓΑΚ Πρέβεζας με θέμα: «Η Πρέβεζα και η Ελληνική Επανάσταση». Στην εισήγησή του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο δράμα των αμάχων στην πόλη της Πρέβεζας το 1826 ως αντίκτυπο των πολεμικών εξελίξεων κάτι το οποίο μαρτυρείται τόσο από την τοπική προφορική παράδοση όσο και τα γραπτά τεκμήρια που εντοπίζονται κυρίως σε εκκλησιαστικά αρχεία της εποχής.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την ημερίδα με τα λόγια του Φώτη Κόντογλου ότι «η λευτεριά που ποθούσανε το ’21 δεν ήτανε μονάχα η λευτεριά που ποθούνε όλοι οι επαναστάτες  αλλά η λευτεριά να φυλάξουνε την αγιασμένη πίστη τους που μ᾽ αυτήν ελπίζανε να σώσουνε την ψυχή τους». Αγάπη προς τον Θεό και την Πατρίδα πυρπόλησαν τις ψυχές των αγωνιστών και κατόρθωσαν ό,τι φάνταζε ακατόρθωτο. Τελειώνοντας ανέφερε ότι η πατρίδα μας χρειάζεται όραμα και ιδέες πού μπορούμε να αντλήσουμε από το ηρωικό και αγωνιστικό φρόνημα του ’21.

Τέλος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και την περί Αυτόν    Ιερά Σύνοδο, όλους τους ομιλητές την παρουσιάστρια κ. Ελένη Συνεσίου και όλους τους παρευρισκομένους.

Να σημειωθεί ότι τηρήθηκαν όλα τα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού.