Η προσπάθεια της Επιτροπής Αγώνα κατά της κατασκευής του Υδροηλεκτρικού Έργου (ΜΥΗΕ) Άγιος Γεώργιος, ισχύος 2,13 MW, του ∆ήµου Ζηρού στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! 

Μετά τις εμπεριστατωμένες Απόψεις που υποβλήθηκαν τον Απρίλιο του 2021, από τον δικηγόρο Αθηνών κ.Τρύφωνα Κόλλια,  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσε την   υπ' αριθ. πρωτ. 80586 από 12.7.2021 Απόφασή της για τη διακοπή της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης που αφορά Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) Άγιος Γεώργιος, ισχύος 2,13 MW, του ∆ήµου Ζηρού, της Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου.

Όπως θα δείτε στην Απόφαση, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν υιοθετήσει τις βασικές παρατηρήσεις των Απόψεών της Επιτροπής , γεγονός που οδήγησε και στην ανωτέρω Απόφαση Διακοπής, η οποία ελήφθη βάσει του άρθρου 10 παρ. 2 της 167563 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β' 964/2013), σύμφωνα με το οποίο:

"2. Οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης των άρθρων 4 και 5 της παρούσας απόφασης δύνανται να διακόπτονται και με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση της αρμόδιας περιβαλλοντικής αρχής, μετά τη διεξαγωγή της κατά περίπτωση προβλεπόμενης στα πιο πάνω άρθρα διαδικασίας διαβούλευσης με τις αρχές ή και το κοινό, εφόσον, από τις γνώμες, παρατηρήσεις και απόψεις που υποβάλλονται στο πλαίσιο της διαβούλευσης, διαπιστώνονται ουσιώδεις ελλείψεις στην οικεία ΜΠΕ οι οποίες καθιστούν επιβεβλημένη την αναθεώρηση ή μείζονα τροποποίηση της. Στην περίπτωση αυτή, η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή επιστρέφει τον φάκελο της ΜΠΕ στον φορέα του έργου ή της δραστηριότητας με έγγραφη αιτιολόγηση, στην οποία καταγράφονται και τεκμηριώνονται οι ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί. Μετά την επιστροφή του φακέλου στον φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, η σχετική διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης διακόπτεται και κάθε σχετικό με αυτήν διοικητικό έγγραφο τίθεται στο αρχείο.".

Εν ολίγοις, η ανωτέρω Απόφαση Διακοπής σημαίνει ότι εάν ο φορέας του έργου επιμείνει στην εκτέλεση του ΜΗΥΕ θα πρέπει να συντάξει καινούργια Μελέτη, με διαφορετικό περιεχόμενο και να την καταθέσει εκ νέου για διαβούλευση και γνωμοδοτήσεις. 

Είναι όμως τόσο σημαντικές και ουσιώδεις οι παρατηρήσεις των Υπηρεσιών στη βάση των Απόψεών της Επιτροπής Αγώνα που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την υποβολή νέας Μελέτης. Ακόμα όμως και εάν το τολμήσει, θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 2-3 χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο που ήμασταν μέχρι την έκδοση της Απόφασης Διακοπής.

Πρόκειται για μία σπουδαία νίκη, η οποία αποδεικνύει ότι όταν τέτοιου είδους έργα αντιμετωπίζονται από την τοπική κοινωνία με στοιχειοθετημένο επιστημονικά και εμπεριστατωμένο νομικά τρόπο, τότε μπορούν ακόμα και να αποτραπούν ολοκληρωτικά.

Συγχαρητήρια σε όλους για την καλή δουλειά και συνεργασία !

Πιστεύουμε πως την ίδια ευνοϊκή κατάληξη θα έχουν και οι προσπάθειες της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του δήμου Ζηρού ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά Όρη και την ευρύτερη περιοχή και κατά των Φωτοβολταϊκών Πάρκων στην Τύρια της Δ.Ε. Κρανιάς και στο Θεσπρωτικό.

 

Δείτε την απόφαση :https://drive.google.com/file/d/1wQMM1pU9jDGFOwS2UXAiPnMD3mldfsQK/view?usp=sharing