Την Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου ε.ε. η τοπική μας Εκκλησία εόρτασε την μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Αλκίσωνος Μητροπολίτου Νικοπόλεως του Ομολογητού. Την παραμονή, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00μ.μ. στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική Β’ του Αγίου Ιερομάρτυρος Αλκίσωνος, στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροσταντούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου συμπαραστατουμένου από ιερείς της Μητροπόλεως .

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Οσιολ. Ιερομ. π. Γεώργιος Τοπούζογλου, ο οποίος αναφερθείς στην προσωπικότητα του τιμωμένου Αγίου τόνισε ότι ο Άγιος Αλκίσων ήταν στολισμένος με τις χάριτες του Αγίου Πνεύματος και ως επίσκοπος θυσίαζε τα πάντα για το μεγαλείο της Εκκλησίας του Χριστού.

 Η καρδιά του ήταν γεμάτη με αίσθημα ευθύνης για το ποίμνιο. Δίδασκε και με τα λόγια του αλλά πολύ περισσότερο με τον τρόπο της ζωής του. Φρόντιζε με την καλοσύνη του και το ενδιαφέρον του τα πνευματικά του παιδιά. Έγινε εικόνα του Χριστού ανάμεσα στους αδελφούς του στην Νικόπολη της Ηπείρου αλλά και πνευματικός δάσκαλος που θαύμαζε όλος ο τότε ορθόδοξος κόσμος. Σε άλλο σημείο ο ομιλητής κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν τη ζωή του έχοντας  συνέπεια, στα λόγια και στις πράξεις τους σαν παιδιά της εκκλησίας.

Να αποδείξουν ότι  η πίστη στον Χριστό και στην εκκλησία Του εφαρμόζεται και σήμερα. Και αν οι αξίες της Εκκλησίας, η ευσέβεια και η χριστιανική ζωή περιφρονούνται και θεωρούνται απαρχαιωμένες μέσα στον σύγχρονο κόσμο, να πάρουν θέση ξεκάθαρη με την μαρτυρία της ζωής τους.  

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021, τελέστηκε ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους,  ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ο οποίος στο κήρυγμά του αφορμώμενος από το βίο του Αγίου ανέφερε ότι ο θρίαμβος και η δόξα της Εκκλησίας μας βασίστηκε στο αίμα των μαρτύρων Της, σε αυτούς που ορθοτόμησαν και ομολόγησαν το λόγο της αληθείας. 

Εν συνεχεία τόνισε ότι το μαρτύριο και η μαρτυρία είναι έννοιες αλληλένδετες μέσα στην Εκκλησία. Μαρτυρία είναι ομολογία και η ομολογία είναι μαρτυρία. Παρά το ότι η πίστη που κατά τον Απόστολο Παύλο είναι υπόστασις ελπιζομένων και έλεγχος πραγμάτων ου βλεπομένων, και εκδηλώνεται και εκφράζεται και εξωτερικεύεται. Δεν αρκούν μόνο τα λόγια αλλά αυτά νά επιβεβαιώνονται με τη ζωή μας και τα έργα μας.

 Ζωή και έργα είναι η καλύτερη εφαρμογή των Κυριακών λόγων «όποιος με ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους θα τον ομολογήσω και εγώ μπροστά στον πατέρα μου τον ουράνιο.»  

Οι Ακολουθίες ετελέσθησαν με την τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας κατά του Covid-19.