Γράφει ο Θεόφιλος Σπυράκος

 
ΠΟΙΟΙ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ;
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ.

Καλημέρα αγαπητοί συμπατριώτες.

Μεγάλος θόρυβος ξέσπασε, σχεδόν από το πουθενά, αλλά απολύτως δικαιολογημένος, αυτές τις μέρες στον νομό μας, και ιδιαιτέρως στην πόλη της Πρέβεζας.
Αιτία;
Η, εκτός λογικής, απόφαση των καθηγητών του τμήματος ΄΄ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ΄΄που εδρεύει στην πόλη μας, να ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ εις βάρος της τοπικής κοινωνίας και των φοιτητών, και εν αγνοία των τοπικών αρχών, την μεταφορά του τμήματος στα Γιάννενα.
Αφορμή και δικαιολογία;
1) Ο μικρός εφετινός αριθμός εισακτέων φοιτητών (περίπου 100 ) που όπως ισχυρίζονται οφείλεται στον νέο εκσυχρονιστικό νόμο της υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως και,
2) Στην μακροχρόνια έλλειψη υποδομών του τμήματος που όπως εκτιμούν οι ίδιοι καθιστούν προβληματική και δύσκολη την λειτουργία του.
Αυτό πάνω-κάτω συμπατριώτες είναι το σοβαρό για το τόπο μας πρόβλημα όπως το παρουσιάζει η πλειοψηφία των καθηγητών του τμήματος .

Ας προσπαθήσουμε όμως εμείς να το δούμε και αναλύσουμε όσο βεβαίως μπορούμε αντικειμενικά και σφαιρικά, παρουσιάζοντας όλες τις πλευρές του που αποκρύβουν εντέχνως και με σκοπιμότητα οι... κοι καθηγητές.
Να δούμε πώς φθάσαμε ως εδώ στην ώρα μηδέν.

Τι σκοπιμότητες υπάρχουν πίσω από αυτή την απόφαση.
ΤΙ και ΑΝ μπορούμε να κάνουμε κάτι αποτελεσματικό ώστε να ανατραπεί αυτή η παράλογη και ζημιογόνα για τον τόπο μας απόφαση.
Δεδομένου ότι η παρουσία του πανεπιστημιακού τμήματος αποτελεί αναπτυξιακό μοχλό για τον τόπο μας και άμεσα ή έμμεσα αφορά όλους μας: κοινωνία, τοπικές αρχές, βουλευτές, Περιφέρεια και αντιπερειφέρεια, δήμους και επαγγελματικούς φορείς, κόμματα και υπαλληλικό προσωπικό αυτού.
Όλους χωρίς εξαίρεση.

Μία,λοιπόν, φίλοι μου μικρή ομάδα ανθρώπων, που αποτελείται απο 17 μέλη διδακτικού προσωπικού (ΔΕΠ), 5 εξωτερικούς συνεργάτες, και 4 μέλη εργαστηριακού προσωπικού ΑΠΕΦΑΣΙΣΑΝ (δεν γνωρίζουμε πόσοι παραβρέθηκαν, πόσοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης, αν υπήρχαν αντιδράσεις) χωρίς να ρωτήσουν κανέναν και ΟΥΤΕ να υπολογίσουν τις συνέπειες για την τοπική κοινωνία να μεταφέρουν την πανεπιστημιακή σχολή στα Γιάννενα.
Αδιαφορώντας πλήρως και παραβλέποντας εντελώς ότι το τμήμα αποτελεί μοχλό οικονομικής και εκπαιδευτικής ανάπτυξης του νομού με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Όπως αναφέρει ο συμπατριώτης μας πανεπιστημιακός δάσκαλος κος Ευάγγελος Αυδίκος το πρόβλημα έχει την ρίζα του στον ψηφισμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ νόμο του 2018 περί ΄΄ανωτατοποίησης΄΄ των σπουδών, χωρίς τότε να ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ καθόλου οι δύο προερχόμενοι απο τον νομό μας, άν και μπορούσαν συμπληρώνω εγώ, βουλευτές και υπουργοί του, κοι κοι Τσακαλώτος Ευριππίδης και Μπάρκας Κωνσταντίνος.


Εκεί λοιπόν προσδιορίζει την έναρξη του προβλήμματος ο ΑΡΙΣΤΟΣ γνώστης των εκπαιδευτικών θεμάτων κος Αυδίκος, και ΟΧΙ στον νόμο Κεραμέως όπως ισχυρίζονται οι κα θηγητές του τμήματος.
Αυτός ο νόμος του 2018 άνοιξε την όρεξη των καθηγητών και την Κερκόπορτα για την μεταφορά του τμήματος στα Γιάννενα.
Ας δούμε λοιπόν και εμείς τώρα άν τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την απόφαση είναι σωστά, ή λάθος, αληθινά ή ψεύτικα.

1) Φταίει λοιπόν πράγματι ο νέος νόμος για την παιδεία που εισήχθησαν στο τοπικό τμήμα 100 φοιτητές περίπου εφέτος;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ και οι καθηγητές το γνωρίζουν, διότι ο νόμος Κεραμέως ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ότι για των αριθμό εισακτέων στις πανεπιστημιακές σχολές την απόφαση και την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά και μόνο οι συγκεκριμένες αρχές και μόνο αυτές, η κάθε μία ξεχωριστά και όχι ο υπουργός
Συμπέρασμα:
Αν λοιπόν είχαμε λίγους εφετινούς εισακτέους το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει την ευθύνη και όχι η υπουργός.


2) Υπάρχει όντως έλλειψη υποδομών όπως ισχυρίζονται;
Και εδώ η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ, και επικαλούνται ανύπαρκτη δικαιολογία για να καλύψουν την αισχρή αποφασή τους.
Διότι άν ήταν αληθινό αυτό που λένε τότε πρέπει να απαντήσουν πώς είκοσι (20) χρόνια τώρα εργάζονται σε τμήμα που δεν έχει υποδομές ;;;...
Είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Οπωσδήποτε ΟΧΙ.


Μπορεί να μην υπάρχουν τέλειες υποδομές, αλλά είναι επαρκείς για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος και βαίνουν συνεχώς βελτιούμενες, όπως δήλωσαν και ο Αντιπεριφερειάρχης κος Ιωάννου με τον Δήμαρχο κο Γεωργάκο που πράγματι προσπαθούν για το συγκεκριμμένο θέμα και δεν έχουμε ούτε καν ενδείξεις περί του αντιθέτου για να αμφιβάλλουμε.


Γιατί λοιπόν οι είκοσι έξι (26) αυτοί άνθρωποι που εκτός 2-3 κανείς ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ απο την περιοχή μας και είναι ξένοι πρός αυτήν, πήραν μία τέτοια απόφαση επικαλλούμενοι αναλληθή επιχειρήματα;

Η απάντηση είναι απλή και λογική.
Διότι αγαπητοί συμπατριώτες σκέφτηκαν και ενήργησαν εντελώς συντεχνιακά και κλειστά με βάση το δικό τους ατομικό, οικογενειακό, και επιστημονικό συμφέρον αδιαφορώντας για τους φοιτητές, τις οικογένειές τους, και τον τόπο μας.


Όλοι τους ή σχεδόν όλοι μένουν εκτός Πρεβέζης μετακινούμενοι στην πόλη μόνο για τις διδασκαλικές ώρες, και οι περισσότεροι κατοικούν στα Γιάννενα. Εκεί λοιπόν θέλουν να πάνε και το τμήμα ώστε να είναι μαζί με τις οικογένειές τους, και δίπλα στα εκπαιδευτικά κέντρα αποφάσεων που αφορά το μέλλον τους.


Αυτό τους ενδιαφέρει και αυτό επιδιώκουν, αδιαφορώντας για τους φοιτητές και τον τόπο.
Αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ.
Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΙ ;

Αυτό πλέον είναι το ερώτημα.
ΟΧΙ βεβαίως αυτό που κάνουνε ως τώρα, μερικοί τοπικοί παράγοντες ειδικώς στον Δήμο Πρεβέζης, που για ...πιθανά μικροπολιτικά οφέλη πετροβολούν συγκεκριμένα τον δήμαρχο, προσπαθώντας να του φορτώσουν το θέμα, χωρίς να έχει μεγαλύτερη ευθύνη ο δήμαρχος από αυτούς.
Να σταματήσουν ΑΜΕΣΩΣ τα φληναφήματα τύπου ΄΄εγώ τα είχα πει πριν ένα χρόνο΄΄ ή ΄΄εγώ έκανα ερώτηση στον δήμαρχο πριν 8 μήνες΄΄ ή ΄΄ο δήμαρχος ευθύνεται διότι δεν αντέδρασε και δεν συγκρούστηκε με την κυβέρνηση΄΄κλπ,κλπ.


ΟΧΙ τέτοιες ενέργειες που αφ΄ενός δεν τους δίνουν ΟΥΤΕ ψήφους, (αλλά αυτό είναι δικός τους θέμα) και αφ΄ετέρου κάνουν ΖΗΜΙΑ στην υπόθεση που αφορά όλους τους κατοίκους, διότι ΔΙΧΑΖΕΙ την κοινωνία μας τώρα που πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αποπροσανατολίζοντας την κοινωνία από την πραγματική αιτία του προβλήματος, και αυτό είναι και δικό μας θέμα.
Αν είχαν προτάσεις ΕΠΡΕΠΕ να τις παρουσίαζαν τότε που έπρεπε και που ήταν και στην διοίκηση του δήμου.
ΟΧΙ λοιπόν μικροπολιτική και κάποια ψηφαλάκια.
Σοβαρότητα και αγώνας χρειάζεται.

ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ.

Την άποψή μου συμπατριώτες την γράφω και ίσως βοηθήσω στην επίλυση αυτού του πολύ σοβαρού, για τον τόπο μας, προβλήμματος, άν βεβαίως την διαβάσουν και οι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ τοπικοί άρχοντες.

Δημιουργία διανομαρχιακής επιτροπής στην οποία να συμμετέχουν οι ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ο Περιφερειάρχης (διότι και η Πρέβεζα στην περιφέρεια Ηπείρου ανήκει), ο αντιπεριφερειάρχης, οι 3 δήμαρχοι, και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και συλλόγων.
ΟΛΟΙ.
Άμεσο ραντεβού με τις πανεπιστημιακές αρχές Ιωαννίνων και διπλή ΑΠΑΙΤΗΣΗ.

α)Να μήν γίνει αποδεκτή η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ απόφαση των καθηγητών.

β) Μεταφορά της ΕΔΡΑΣ της σχολής από τα Γιάννενα στην Πρέβεζα όπως ακριβώς έγινε στην γειτονική Άρτα με την μεταφορά της ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ σχολής.
Ώστε να μην προκύψει στο μέλλον ξανά το ίδιο πρόβλημμα.

Εάν οι πανεπιστημιακές αρχές Ιωαννίνων κωφεύσουν ή αδιαφορίσουν ή παίξουν πολιτικά παιχνίδια είς βάρος μας τότε το θέμα πρέπει να πάει στο υπουργείο και την κυβέρνηση.
Να απαιτήσουμε να δοθεί θετική λύση με πολιτική παρέμβαση σε ένα θέμα καθαρά εκπαιδευτικό, που δημιούργησε μία συντεχνιακή ομάδα ελαχίστων μελών με την συνδικαλιστική νοοτροπία που τους διακατέχει.


Όλοι μαζί λοιπόν ΕΝΩΜΕΝΟΙ και με συντονισμένες ενέργειες, αφήνοντας στην άκρη τις μικροπολιτικές τακτικές και παιχνίδια να απαιτήσουμε από τις αρχές αυτό το ΛΟΓΙΚΟ.
Είμαι βέβαιος ότι θα το καταφέρουμε.

Θεόφιλος Σπυράκος
δημότης Πρεβέζης