Γράφει ο Βασίλης Κώνστας

Τα χωριά του Δήμου Ζηρού υποφέρουν από την έλλειψη βασικών υποδομών και ο δήμαρχος Ζηρού ασχολείται με έργα βιτρίνας.

Αντί ο Καλαντζής να έχει ως προτεραιότητα τα έργα υποδομής, κυρίως στον τομέα της πρόσβασης και της ύδρευσης, από τα οποία πάσχει η περιφέρεια του Δήμου και τα οποία θα βελτίωναν τις συνθήκες διαβίωσης των Δημοτών, αυτός επιχειρεί αναπλάσεις πλατειών για το θεαθήναι.

Τα ποσά που δαπανά για έργα βιτρίνας τεράστια και το αποτέλεσμα αμφιβόλου ποιότητας, γι αυτόν τον λόγο στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού ζήτησα από την Δημοτική Αρχή να μου χορηγήσει την μελέτη του έργου ανάπλασης της πλατείας δίπλα στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας προκειμένου να σχηματίσω ολοκληρωμένη άποψη επί του θέματος.

Επειδή όμως, πριν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν περιέλθει σε γνώση μου ορισμένα  στοιχεία, επισήμανα κάποια  πράγματα στον Καλαντζή και του έθεσα και μερικά ερωτήματα για το συγκεκριμένο έργο.

1. Από ότι έχω πληροφορηθεί η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας περιλαμβάνει ξήλωμα του μπετόν και αντικατάσταση με νέο και περισσότερο (η χαρά των εργολάβων και όχι μόνο...), για ποιον λόγο άραγε;

2. Περιλαμβάνει επίσης την αντικατάσταση του υπάρχοντος φωτισμού (η χαρά των προμηθευτών του είδους και όχι μόνο...), ο οποίος είχε τοποθετηθεί πριν από λίγα χρόνια !!!

3. Δεν προβλέπει καμία αισθητική παρέμβαση στο θεατράκι παρά μόνο ένα απλό βάψιμο ενός τμήματος αυτού.

4. Στην πλατεία μιας περιοχής, όπου το υγρό στοιχείο είναι σήμα κατατεθέν της (Λούρος ποταμός, Πηγές Αγίου Γεωργίου, Λίμνη Ζηρού) δεν έχει προβλεφθεί η ύπαρξη του υδάτινου στοιχείου !!!
Γιατί δεν προβλέφθηκε η κατασκευή ενός καταρράκτη η ενός συντριβανιού  το οποίο πέρα από την ομορφιά θα προσέφερε και ένα αίσθημα χαλάρωσης στους επισκέπτες του χώρου;
Είναι προτιμότερο όσοι κάθονται στα παγκάκια της πλατείας, να βασανίζονται από τον θόρυβο των διερχόμενων αυτοκινήτων ή να ηρεμούν από τον ευχάριστο ήχο του τρεχούμενου νερού;

Η απάντηση του Καλαντζή τραγική αλλά και αποκαλυπτική των προθέσεών του ταυτόχρονα ...

"Αυτή είναι η δική μας αισθητική και με βάση αυτή σχεδιάζουμε τα έργα μας και όσον αφορά το θέμα του υδάτινου στοιχείου για εμάς δεν είναι άξιο λόγου !!!"

Περί αισθητικής, το μόνο που έχω να δηλώσω είναι ότι, μακαρίζω τον Κύριο που δεν έχω την ίδια αισθητική με τον Καλαντζή και δεν είμαι υπέρμαχος της τσιμεντοποίησης, όπως αυτός.

Όσον αφορά το υδάτινο στοιχείο, το οποίο για τον Καλαντζή είναι ανάξιο λόγου, προφανώς οι Δήμαρχοι τόσων πόλεων ανά τον κόσμο όλο, ακόμη και Δήμαρχοι πρωτευουσών κρατών, που κοσμούν τις πλατείες τους με συντριβάνια και καταρράκτες, σύμφωνα με τα λεγόμενά του Καλαντζή κάνουν τεράστιο λάθος και ίσως θα έπρεπε να πάρουν μαθήματα "αισθητικής" από τον δήμαρχο Ζηρού.

Από την ανάγνωση της εγκεκριμένης μελέτης, έστω και αν αυτή μου απεστάλη μετά από 12 ημέρες, διαπίστωσα ότι, όλα όσα είχα ρωτήσει τον Καλαντζή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δυστυχώς ισχύουν και με το παραπάνω.

Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι,

1.  Ενώ στην μελέτη αναγράφεται ότι στόχος του έργου είναι "η ανάπλαση της πλατείας με σκοπό την δημιουργία νέων χώρων αναψυχής για το κοινό καθώς και την αναβάθμιση του υφιστάμενου υπαίθριου θεάτρου" αυτό δεν επιτυγχάνεται σε καμία περίπτωση διότι, αφενός μεν δεν δημιουργείται κανένας νέος χώρος αναψυχής, αφετέρου δε η μόνη παρέμβαση που πραγματοποιείται στο Θέατρο είναι το βάψιμο ενός τμήματος των τοίχων, κάτι βεβαίως που μόνο αναβάθμισή του δεν συνιστά.

2. Είναι εμφανής η τσιμεντοποίηση του έργου και αυτό είναι αποτέλεσμα της αμελητέας αύξησης του χώρου πρασίνου μιας και αυτή ανέρχεται μόλις στο 5,9 % επί της συνολικής έκτασης της πλατείας.
Δυστυχώς, σύμφωνα με την μελέτη, μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης μόνο το ένα τρίτο της πλατείας θα αποτελεί χώρο πρασίνου !!!
Η συνημμένη φωτογραφία, η οποία σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, απεικονίζει φωτορεαλιστικά το αποτέλεσμα της ανάπλασης της πλατείας, είναι ενδεικτική της κατάστασης που θα επικρατεί στον χώρο μετά το πέρας των εργασιών.

3. Προβλέπεται η καθαίρεση του υφιστάμενου συντριβανιού, για την μη λειτουργία του οποίου τα τελευταία επτά χρόνια φέρει αποκλειστικά την ευθύνη η σημερινή Δημοτική Αρχή και δυστυχώς δεν αντικαθίσταται με κάτι ανάλογο που να εμπεριέχει το υδάτινο στοιχείο.
Ίσως γιατί, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Καλαντζής στο Δημοτικό Συμβούλιο, το υδάτινο στοιχείο είναι ανάξιο λόγου και ύπαρξης και προφανώς δεν ταιριάζει με την υψηλή αισθητική του δημάρχου...!!!

4. Προβαίνει σε φύτευση μερικών νέων δένδρων αλλά διατηρεί και έναν αριθμό από τα υφιστάμενα τα οποία είναι ένα είδος λεύκας που στην πράξη έχουν αποδειχθεί εντελώς ακατάλληλα για την πλατεία.
Γεννάται λοιπόν το εύλογο ερώτημα.
Τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (300.000 €) ξοδεύει ο Καλαντζής για να αλλάξει τα τσιμέντα, τον φωτισμό και τις πλάκες επίστρωσης στην πλατεία και δεν μπορεί να διαθέσει πεντακόσια ευρώ για να φυτέψει στο σύνολο της πλατείας νέα δέντρα κατάλληλα σε μέγεθος και είδος για την συγκεκριμένη χρήση ;

5. Όσον αφορά την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων, τα οποία είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα, η αλλαγή τους καταδεικνύει εμφανώς την προχειρότητα στον σχεδιασμό και την έλλειψη προγραμματισμού και συνέχειας των έργων.

Ανακεφαλαιώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει κάποτε να αντιληφθεί ο Καλαντζής, και οι άλλοι υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής Ζηρού, ότι δεν μπορεί να αδιαφορεί για τις βασικές ανάγκες των Δημοτών και ταυτόχρονα να διαθέτει τεράστια κονδύλια για έργα βιτρίνας, γιατί έτσι, πέρα από την απαξίωση των κατοίκων του Δήμου, διαπράττει μέγα λάθος και μάλιστα διπλό το οποίο αφορά από την μία λάθος στην προτεραιότητα και από την άλλη λάθος και στην σκοπιμότητα εκτέλεσης των έργων και καλό θα ήταν να επανεξετάσει όχι μόνο το συγκεκριμένο έργο αλλά και την γενικότερη πολιτική του επί του θέματος.


  Κ ώ ν σ τ α ς    Β α σ ί λ ε ι ο ς 
      Αντιστράτηγος  Π.Σ. ε.α.
Χημικός Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
     Δήμου    Ζηρού