Βροχή» πέφτουν οι αποκαλύψεις για τις εκατοντάδες κλεμμένες εικόνες από εκκλησίες της Ηπείρου, στη δίκη που άρχισε στα Γιάννενα και πρόκειται να συνεχιστεί στις 14 Οκτωβρίου, με πέντε κατηγορούμενους ανάμεσά τους έναν αρχιμανδρίτη, έναν ιερέα κι ένα γνωστό ξενοδόχο, να βαρύνονται, μεταξύ άλλων, με την κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ένας από μάρτυρες κατηγορίας – κλειδί, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί και επιστραφεί περίπου 80 από τις τουλάχιστον 200 εικόνες που είχαν κλαπεί. Κάποιοι ανεβάζουν τον αριθμό των κλεμμένων εικόνων και κειμηλίων μέχρι και σε 700!

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη πως έχουν βρεθεί κλεμμένες εικόνες μέχρι και σε μουσείο και στο πατριαρχείο της Μόσχας από δωρεά που έκανε ένας Ρώσος επιχειρηματίας.

Η περιτομή του Χριστού – Η εικόνα εκλάπη από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου    

Σύμφωνα με το βούλευμα 83/2019 του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων κάθονται ένας αρχιμανδρίτης, ο οποίος είναι σήμερα ηγούμενος Μονής, ένας ιερέας, ένας ξενοδόχος από τα Τρίκαλα, ένας βιβλιοδέτης με παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι και ακόμη δύο άτομα. 

Ο αρχιμανδρίτης, κατηγορείται για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και φέρεται ως ο αρχηγός του κυκλώματος.

 Ο περιφερειάρχης Ηπείρου είναι ένας από τους βασικούς μάρτυρες, καθώς και πολλοί κάτοικοι από τα χωριά του Ζαγορίου, όπου είχαν σημειωθεί και οι περισσότερες κλοπές με μεγαλύτερη εκείνη των 67 εικόνων, το 2009, από τον Ναό της Θεοτόκου στο Κουκούλι.

Ο Αγ.Γεώργιος – Η εικόνα εκλάπη από τον ιερό ναό Αγ.Αθανασίου Σαμαρίνας   

 Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, όταν μια εικόνα βρέθηκε σε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι και έφτασε σε γκαλερί του εξωτερικού, όπου εντοπίστηκαν να πωλούνται εικόνες από εκκλησίες του Ζαγορίου και του Πηλίου.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης όπως είπε, μετά την κλοπή των 67 εικόνων από τον ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου, ανήμερα των Χριστουγέννων του 2009, ο τότε δήμαρχος Τύμφης Γ. Σουκουβέλος, τον ενημέρωσε ως νομάρχη Ιωαννίνων για την κλοπή.

Λίγες ημέρες αργότερα, έγινε συνάντηση τοπικών παραγόντων για το ζήτημα στο Τσεπέλοβο και υιοθετήθηκε η πρόταση του κ. Καχριμάνη, να αναρτηθούν φωτογραφίες από τις εικόνες που κλάπηκαν στο διαδίκτυο. Αυτό ήταν και το κομβικό σημείο για να αρχίσει να ξηλώνεται το κύκλωμα, αφού ήταν γνωστές πια σε όλο τον κόσμο οι εικόνες που είχαν κλαπεί και ο οποιοσδήποτε ειδικός μπορούσε να τις αναγνωρίσει όπου τις έβλεπε.

Η εικόνα εκλάπη από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου

 Όπως προέκυψε στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Γιάννενα, πολλές από τις κλεμμένες εικόνες και τα κειμήλια εντοπίστηκαν σε φημισμένες γκαλερί και οίκους δημοπρασιών της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, μέχρι μουσείο της Ρωσίας και το Πατριαρχείο Μόσχας.

Με βάση τα όσα μέχρι σήμερα προκύπτουν από την ακροαματική διαδικασία, ο επαναπατρισμός δεκάδων εικόνων οφείλεται στην επιμονή ανθρώπων όπως ο περιφερειάρχης ή στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, που προέβησαν στη διαδικασία της ταυτοποίησης. 

Αυτό για παράδειγμα είναι ξεκάθαρο στην περίπτωση εικόνας που έχει ταυτοποιηθεί ως κλεμμένη από την εκκλησία του Κουκουλίου, με τον κατηγορούμενο ωστόσο να έχει στα χέρια του βεβαίωση κυριότητας, η οποία δόθηκε από διεύθυνση του υπουργείου, που όμως τότε δεν είχε αρχείο ώστε να ελέγξει αν πρόκειται για κλεμμένη εικόνα! Βέβαια, μετά από αυτή την υπόθεση, από το 2008, αυτή η υπηρεσία συνδέεται με το αρχείο που υπάρχει και έτσι γίνεται διασταύρωση, πριν δοθούν οι σχετικές άδειες κυριότητας. 

 Όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης και στην κατάθεση του, μετά τη δημοσιοποίηση των κλεμμένων εικόνων, πέρα από τον τερματισμό των κλοπών με αυτά τα χαρακτηριστικά στις εκκλησίες της Μητρόπολης Ιωαννίνων, σταμάτησε και η «παρουσία» των εικόνων στους οίκους του εξωτερικού. «Εχουμε φέρει πίσω περίπου 80 εικόνες και πλέον στο εξωτερικό έχουν περιορίσει τη δράση τους τα κυκλώματα, που πωλούσαν τις εικόνες παντού», δήλωσε ο κ. Καχριμάνης. Το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλοι επαναπατρισμοί εικόνων, καθώς, όπως είχε αναφέρει και ο μητροπολίτης Μάξιμος, βρίσκονται σε οίκο δημοπρασιών της Ολλανδίας, η διεύθυνση του οποίου προτίθεται να τις παραδώσει.

 Όμως ζητούμενο είναι μέσα από ποια διαδικασία θα γίνει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, θα πρέπει να γίνει μέσω των αρχών και να υπάρξει νομική κίνηση κατά του οίκου, χωρίς να διευκρινίζεται μέχρι στιγμής ποιος πρέπει να κινηθεί νομικά.

 

πηγή :  trikalaidees.gr