Ο Δήμαρχος Πρέβεζας σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέφρασε  ένα “παράπονο” για την “αυστηρή και άδικη”, όπως είπε κριτική που δέχεται, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι λένε για το Δήμο και κανείς δεν αναφέρεται στην Περιφέρεια…».

 Δεν ξέρω πως κατέληξε σ’ αυτό το συμπέρασμα ο κ. Γεωργάκος, αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι στην κοινή γνώμη επικρατεί η αίσθηση ότι η Περιφέρεια Ηπείρου απολαμβάνει μιας “ιδιότυπης πολιτικής ασυλίας”. 

 Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι, με εξαίρεση συγκεκριμένα μέσα που στέκονται στο ύψος τους, η γενικότερη κριτική που ασκείται στον Αλέκο Καχριμάνη και στον Στράτο Ιωάννου είναι δυσανάλογη και των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών που έχουν για τα υπαρκτά προβλήματα και την αναπτυξιακή υστέρηση της περιοχής μας..

Κι αυτό, παρ’ ότι και οι δύο έχουν 11ολόκληρα χρόνια στην ηγεσία της Περιφέρειας.

Στην κοινή γνώμη όμως  επικρατεί και μια απορία, για το πολιτικό παράδοξο που βιώνουμε την τελευταία 10ετία στην Ήπειρο:

Ενώ η πλειοψηφία των πολιτών διαφωνούν με τον τρόπο που πολιτεύονται επί 11 χρόνια ο κ. Καχριμάνης και οι αντιπεριφερειάρχες του, πως γίνεται, την ώρα της κάλπης ξεχνάνε τις διαφωνίες και μαζικά τους ξαναψηφίζουν;;

Στο ερώτημα αυτό,  μία μόνο λογική και πολιτική εξήγηση μπορώ να δώσω.

Ότι πολλοί συμπατριώτες δεν κρίνουν την ηγεσία της Περιφέρειας Ηπείρου με βάση τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, την αποτελεσματικότητα και το συνολικά παραγόμενο έργο, αλλά με βασικό κριτήριο τις πελατειακές σχέσεις και τις προσωπικές εξυπηρετήσεις…

Και οφείλω να ομολογήσω ότι σ’ αυτούς τους τομείς ο Αλέκος Καχριμάνης , σε όλη την πολιτική του διαδρομή, έχει αποδειχθεί ικανότατος, για να μην πω ότι είναι “μάστορας του είδους”.

 Αρκεί να ανατρέξει κανείς στα τεχνικά προγράμματα της Περιφέρειας Ηπείρου και θα διαπιστώσει ότι σημαντικοί πόροι “σπαταλούνται” σε μικροεξυπηρετήσεις με πολλά μικρά διάσπαρτα έργα, που ούτε άμεσης προτεραιότητας είναι, ούτε ανήκουν στην αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης  2ου βαθμού.

Συνέπεια αυτής της “πελατειακής” λογικής, είναι να μην υπάρχουν επαρκείς πόροι για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο ( ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις, σημάνσεις, φωτισμοί..), στην αντιπλημμυρική προστασία, στις αγροτικές υποδομές κ.α..

Αφορμή για όσα παραπάνω αναφέρω, αποτέλεσε η πρόσφατη καταγγελία για το έργο του οδοφωτισμού επί της ΕΟ, στη θέση Λούτσα – Φλάμπουρα,  που κατά την άποψή μου αποτελεί καραμπινάτο και προκλητικό ρουσφέτι, που δικαιώνει απόλυτα την κριτική μου. 

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Περιφέρεια στις απαντήσεις της για να δικαιολογήσει “την εξυπηρέτηση των φίλων”:

· Ότι το έργο εκτελέστηκε ύστερα από αίτηση κατοίκων της περιοχής, (πόσοι και ποιοι κάτοικοι ;;;)

· ότι το έργο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με θετικό πνεύμα, (ακόμη αν είναι προκλητικό ρουσφέτι ;;;)-


αντί να δίνουν πειστικές απαντήσεις και να ικανοποιούν την κοινή γνώμη, την εξοργίζουν περισσότερο, αφού προκαλούν τη νοημοσύνη της. 

  

* Ο Βασίλης Ιωάννου, υπήρξε Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας