Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου*

Η πανδημία ..καλά κρατεί

Καθώς μπαίνουμε στον φετινό στο χειμώνα, διαπιστώνουμε με μεγάλη μας λύπη ότι η πανδημία είναι ακόμη παρούσα και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί, για αρκετό καιρό ακόμα.

Δυστυχώς καθημερινά έχουμε χιλιάδες κρούσματα, εκατοντάδες διασωληνωμένους και δεκάδες νεκρούς. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους 15.000 θανάτους, οι περίπου 10.000 είναι μέσα στο 2021, αρκετοί από τους οποίους νέοι συνάνθρωποί μας, χωρίς άλλα προβλήματα υγείας. 

Πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC δείχνουν ότι η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε αναλογία θανάτων ως προς τον πληθυσμό της, μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών.

Όλα τα παραπάνω, κάνουν Κυβερνητικούς αρμόδιους και ειδικούς επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς προβλέπουν ότι τον χειμώνα η νοσηρότητα θα είναι αυξημένη.

Από την άλλη, με τους ρυθμούς που κινούνται τελευταία οι εμβολιασμοί είναι αδύνατο να καλυφθεί το ποσοστό που απαιτείται, προκειμένου η χώρα να βρεθεί στο επίπεδο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και να εισέλθει στην ενδημική φάση της νόσου.

Η ακρίβεια… καταπίνει τα εισοδήματα

Και ενώ λοιπόν δεν έχουμε ακόμη ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό και τα περιοριστικά μέτρα, που άφησαν βαθύ αποτύπωμα στην κοινωνία και την οικονομία, ένας νέος «εφιάλτης» προστίθεται, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό …«κοκτέιλ».

Αναφερόμαστε όπως είναι φυσικό στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας και της αλματώδους αύξησης σε είδη πρώτης ανάγκης.

Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές έφεραν ήδη σημαντικές αυξήσεις σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, διαμορφώνοντας ένα επίπεδο τιμών στα βασικά είδη, που είναι αδύνατο να το αντέξουν τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το «καλάθι της νοικοκυράς» έχει πάρει στην κυριολεξία φωτιά, επιβαρύνοντας σημαντικά τις λαϊκές οικογένειες, οι οποίες πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αντιμετωπίσουν το μπαράζ αυξήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, των αρτοπωλείων, των οπωροπωλείων κ.α..

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι τα αναλυτικά στοιχεία από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ και τα όσα προκύπτουν από τη σύγκριση τιμών στα καύσιμα, στο ρεύμα, στα οικοδομικά υλικά, αλλά και στο ψωμί, στο κρέας, στα φρούτα, στα λαχανικά κ.α.

Η εξέλιξη αυτή «καταπίνει» τα ήδη καθηλωμένα εδώ και μια δεκαετία διαθέσιμα εισοδήματα και αποδυναμώνει σημαντικά την κατανάλωση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος;;;;

Η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη ή να μη θέλει να συνειδητοποιήσει το μεγάλο πρόβλημα που βιώνουν τα νοικοκυριά, καθώς τα μέτρα που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει φαντάζουν ως «ψίχουλα».

Ενδεικτικό ότι οι προτάσεις για το ρεύμα δεν καλύπτουν ούτε την κατανάλωση μιας τετραμελούς οικογένειας, το επίδομα θέρμανσης δεν καλύπτει την πραγματική επιβάρυνση των ασθενέστερων, ενώ δεν προβλέπεται τίποτε για τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης.

Και είναι εντελώς παράδοξο που η Κυβέρνηση καταφεύγει στην επιδοματική πολιτική, παρ’ ότι όλοι συμφωνούν ότι το πιο άμεσο και αποτελεσματικό μέτρο είναι η μείωση των φόρων στα καύσιμα, και του ΦΠΑ στην ενέργεια και στα τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα αντιληφθεί τη λαθεμένη στρατηγική και θα πράξει ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να προστατεύσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο χειμώνα και για να μετριαστούν οι επιπτώσεις πανδημίας και ακρίβειας, θα πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει τολμηρές αποφάσεις .


* Ο Βασίλης Ιωάννου, υπήρξε Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας