Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου*

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάθε λόγο στην εποχή του να αναρωτιέται «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο ;;», καθώς ήταν γνωστή η τότε ύπαρξη και λειτουργία παρακράτους, με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες της εποχής.

Όμως 6 δεκαετίες μετά ο Δήμος Ιωαννιτών να χρησιμοποιεί εκφράσεις του τύπου: « Ποιος τελικά διοικεί τον ΦΟΔΣΑ και ποια κέντρα ή παράκεντρα επιβάλλουν αποφάσεις;», προκειμένου να περιγραφούν τα αδιέξοδα στη διαχείριση των απορριμμάτων, δείχνει ξεκάθαρα ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Και πράγματι για όσους παρακολουθούμε από κοντά τα διαδοχικά επεισόδια αυτού του “κακόγουστου σήριαλ με τα σκουπίδια” και έχουμε συνομιλήσει με πολλούς από τους πρωταγωνιστές του, συμφωνούμε απόλυτα στη διαπίστωση ότι το πρόβλημα με τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης και ο συνολικός χειρισμός της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο έχει οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο.

Είναι ενδεικτικό ότι εδώ και 2 χρόνια:

1. Υπάρχει διαπιστωμένη “αδυναμία” του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου να ολοκληρώσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

2. Η εσωτερικές έριδες και η αντιπαράθεση μεταξύ των Δήμων, που είχε αφετηρία την εκλογή της Διοίκησης του ΦΟΔΣΑ, συνεχίζεται με την ίδια ένταση, χωρίς να διαπιστώνεται διάθεση εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

 3. Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις και τα “τελεσίγραφα” του κ. Καχριμάνη, πότε για τους όρους της διακήρυξης και πότε με τη διαχείριση του υπολείμματος, που δείχνουν ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί στο θέμα των σκουπιδιών το ρόλο του κομπάρσου..

4. Ανταλλάσσονται εκατέρωθεν βαρύτατες καταγγελίες περί «διαπλοκής» και χαρακτηρισμοί «για διαπλεκόμενους που πρέπει ή δεν πρέπει να κοιταχθούν στον καθρέφτη» και πολλά άλλα υπονοούμενα και ευτράπελα.

5. Το πρόβλημα φτάνει για μια ακόμη φορά στο Κοινοβούλιο, καθώς με ερώτηση του ΚΚΕ ζητεί από την κυβέρνηση να εξετάσει τις εκατέρωθεν εκτοξευόμενες σοβαρές καταγγελίες περί «διαπλοκής», οργάνων της Τοπικής Διοίκησης και της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης.

6. Ακόμη και η τελευταία απόπειρα προσέγγισης και συνεννόησης ανάμεσα στους Δήμους  και την Περιφερειακή Αρχή, την περασμένη Παρασκευή, δεν κατέληξε σε κάποια προσέγγιση.

Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Ήπειρο, έχει στηθεί ένα πεδίο σύγκρουσης στο οποίο υπηρετούνται, ηθελημένα ή μη, πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά κυρίως διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Και όλα αυτά, όταν η Ήπειρος σ’ αυτό το θέμα ήταν πολύ μπροστά σε σχέση με πολλές άλλες Περιφέρειες, αφού διαθέτει ήδη ΜΕΑ και ΣΜΑ, λειτουργεί ο ενιαίος φορέας διαχείρισης και έχει αποφασιστεί ομόφωνα κοινή τιμολογιακή πολιτική μεταξύ των Δήμων..

Αντί αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουν βαλθεί Δήμοι και Περιφέρεια με τη στάση τους να τα σπαταλήσουν, αδιαφορώντας αν όλες αυτές οι αναβολές και καθυστερήσεις επιφέρουν πρόσθετα οικονομικά βάρη στους πολίτες.

Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω:

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με πολιτική ελαφρότητα.

Απαιτείται να πέσουν οι τόνοι, να αρθούν επιφυλάξεις και καχυποψίες και με διάθεση συναίνεσης και συνεργασίας να σχεδιαστεί εξ υπαρχής μια ενιαία στρατηγική, που θα έχει ως στόχο, ποιοτικές υπηρεσίες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ όλοι οι αρμόδιοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

 

* Ο Βασίλης Ιωάννου, υπήρξε Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας