Γράφει ο Θεόφιλος Σπυράκος
 
Διαβάστε το Α Μερος ΕΔΩ:
Καταστροφή στην Πρέβεζα ! Αυτό δεν είναι Πράσινη Ανάπτυξη. Είναι Πράσινη Ακρίδα !

ΣΥΝΕΧΕΙΑ :

Αγαπητοί φίλοι συνεχίζουμε σήμερα με τις δύο άλλες ΑΠΕ που υπάρχουν στο νομό και φιλοδοξούν να ΄΄αξιοποιήσουν΄΄ οι ...επενδυτές.

 

                                           2)  ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ   ΣΤΑΘΜΟΙ

            Είναι η ενέργεια που παράγεται από την αξιοποίηση του ύδατος, μέσα από την κατασκευή  μικρών ή και μεγάλων υδροηλεκτρικών μονάδων, με στόχο την μετατροπή της σε ηλεκτρική, για την κάλυψη οικογενειακών  και βιομηχανικών αναγκών.

            Αποτέλεσε και αποτελεί από την αρχαιότητα, την πρώτη ίσως μορφή παραγωγής ενέργειας αξιοποιώντας τους νερόμυλους και φθάνοντας προοδευτικά στις  σημερινές  σύγχρονες  υδροηλεκτρικές μονάδες.

             Είναι ο μεγάλος αντίπαλος και η εναλλακτική πρόταση απέναντι στις παλαιές μορφές  που αποτελούσαν τα ρυπογόνα ορυκτά και το πετρέλαιο.

            Οι μονάδες αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες εγκαταστάσεων, των λεγομένων ΄΄μικρών΄΄ που εξυπηρετούν τις ανάγκες μιάς μικρής σε έκταση περιοχής και περιορισμένου αριθμού ανθρώπων, τα οποία μπορούν να λειτουργούν σε ποτάμια συνεχούς ροής νερού χωρίς μεγάλους ταμιευτήρες και φράγματα, και αποκαλούνται ΄΄πράσινη ενέργεια΄΄.

            Υπάρχουν όμως και  οι μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες που κατασκευάζονται για   παραγωγή και πώληση του προϊόντος με στόχο το κέρδος και αποκαλούνται ΄΄καθαρή΄΄  ενέργεια.

            Από αυτές τις δύο  κατηγορίες υδροηλεκτρικών μονάδων οι μικρές έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα ενώ οι μεγάλες και αρνητικά. Δια τούτο πρέπει να έχουν μελετηθεί επαρκώς και πολύ προσεκτικά, από πριν η θέση και το μέγεθος της μονάδος ώστε να περιοριστούν οι σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής.

            Ένας μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός αποτελεί έργο χρήσιμο  για μια περιοχή όταν είναι συμβατό και ενταγμένο μέσα στο τοπικό περιβάλλον, τις ιδιαιτερότητες και το οικοσύστημά της. Σήμερα υπάρχει τεχνολογικά η δυνατότητα ώστε να ενταχθούν αισθητικά και λειτουργικά αξιοποιώντας κατά βάση τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας σε συνδυασμό με τα σύγχρονα μέσα.

            Έχουν χαμηλό κόστος κατασκευής και οικονομικώς προβλεπόμενο. Παράγεται σταθερή ποσότητα ενέργειας υπολογίζοντας επακριβώς, πόση είναι αναγκαία για την περιοχή και μόνο. Έχουν μεγάλη απόδοση, αξιοπιστία στην παραγωγή και μεγάλη διάρκεια ζωής που ξεπερνά τα 100 χρόνια. Λειτουργεί αυτόνομα αλλά και σε συνεργασία με άλλες μονάδες δημιουργώντας όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις ακόμη και νέους υδροβιότοπους, ενώ δεν ρυπαίνει και ούτε έχει βαριές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

            Μεγάλο πλεονέκτημα των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών είναι το γεγονός πως αν επιλεγούν προσεκτικά και μελετημένα  τα σημεία που θα δημιουργηθούν οι μικρές εγκαταστάσεις σεβόμενοι το περιβάλλον, υπάρχει η δυνατότητα το ίδιο αυτό ποτάμι να το εκμεταλλευτεί ο άνθρωπος σε περισσότερα από ένα σημεία του.

            Στον Λούρο ποταμό, εκεί που σήμερα υπάρχει ήδη ο σταθμός της ΔΕΗ, θα έπρεπε, αντί ο επενδυτής να ψάχνει για κατασκευή νέου φράγματος στην πανέμορφη χαράδρα δίπλα στη περιοχή του Ασπροχάλικου που ΣΙΓΟΥΡΑ θα επηρεάσει και καταστρέψει, να εκμεταλλευτεί  το υπάρχον εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια σταθμό της ΔΕΗ, ο οποίος όλο και εντάσσεται στα προγράμματα ΕΣΠΑ και όλο στα ίδια παραμένει.

            Ομοίως θεωρώ ότι άλλο σημείο  του ποταμού που δεν καταστρέφεται  εάν κατασκευαστεί νέος μικρός σταθμός με χαμηλό φράγμα είναι  η ποτάμια περιοχή πίσω απο τον στρατόπεδο Πετροπουλάκη.

            Όμως η εμμονή των επενδυτών για την αρχική και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ θέση κατασκευής του έργου, χωρίς καν να εξετάζει τις προαναφερόμενες, ή και άλλες υπάρχουσες λύσεις την φέρνει σε αντίθεση με τους κατοίκους όχι μόνο της περιοχής αλλά γενικότερα, εκθέτοντας ταυτοχρόνως και τους τοπικούς πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς ηγέτες της περιφέρειας και των δήμων οι οποίοι, χωρίς να θέλουν, φαίνεται να εμπλέκονται στα πολιτικά παιχνίδια των αυτοδιοικητικών εκλογών που έρχονται με τους οικονομικούς επενδυτές.

            Τα ίδια ισχύουν και για τον άλλον υδροηλεκτρικό σταθμό που όπως κυκλοφορούν οι φήμες  στον νομό μας κάποιοι επενδυτές από την Άρτα θέλουν να κατασκευάσουν στον ιστορικό ποταμό Αρρέθωνα κοντά στην Μυρσίνη.

            Εδώ βέβαια επειδή το νερό του ποταμού είναι λίγο έως ελάχιστο ετησίως οι επενδυτές χρειάζονται μεγάλες ποσότητες και εκτάσεις για τον ταμιευτήρα και ψηλό φράγμα που θα αποθηκεύσουν το νερό, τα οποία αν πραγματοποιηθούν θα έχουμε σίγουρα αντιδράσεις ενώ  θα ζημιώσουν και τους κατοίκους αλλά και τους επενδυτές.

            Εάν όμως προσεχθεί και σεβαστούν την περιοχή οι επενδυτές τότε αυτό θα ωφελήσει  αφού και η επένδυση θα γίνει και το νερό που θα συλλεχθεί στους ταμιευτήρες θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άρδρευση των παραποτάμιων εκτάσεων με ελάχιστο οικονομικό κόστος.

            Τον δεύτερο άξονα των υδροηλεκτρικών σταθμών αποτελούν οι μεγάλου μεγέθους  εγκαταστάσεις που χρειάζονται τεράστιους ταμιευτήρες και ψηλά φράγματα για την αποθήκευση και εκμετάλλευση του νερού.

            Αυτού του μεγέθους οι μονάδες είναι σίγουρα ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ για την περιοχή αλλοιώνοντας το περιβάλλον και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές αν δεν μελετηθεί σωστά η θέση, ενώ το υπέδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας θα επηρεαστούν σίγουρα.

            Είναι καθαρή επενδυτική ενέργεια με απώτερο και μόνο στόχο το κέρδος, χωρίς ο τόπος να οφελείται καθόλου. Παράγει ενέργεια μόνο για πώληση στην ΔΕΗ αποκομίζοντας  και προσδοκώντας μόνο κέρδη.

            Γι αυτό οι επενδυτές την προτιμούν, όπου δεν βρούν αντίσταση, έχοντας  σίγουρο αγοραστή (ΔΕΗ)  του προϊόντος, μεγάλες επιδοτήσεις απο την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κράτος όπως και φορολογικές απαλλαγές, με ελάχιστο κόστος κατασκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων.

 

                                                  3) ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ:

            Είναι το νέο μέσον- μηχανές, με το οποίο ο αέρας μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, έτοιμη προς εμπορική χρήση και εύκολο πλουτισμό. Τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στοιχεία να αποδεικνύουν τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα τέτοιων εγκαταστάσεων δεν υπάρχουν αφού ακόμη είμαστε στην αρχή τους. Όλες οι εκτιμήσεις θετικές και αρνητικές ειναι αυθαίρετες στηριζόμενες στην λογική ανάλυση αλλά και την σκοπιμότητα, αναλόγως την γωνία όρασης του καθενός.

            Τοποθετούνται στις κορυφές ορεινών όγκων και σε μεγάλο μήκος πολλών χιλιομέτρων αλλοιώνοντας την περιοχή, επηρεάζοντας και το περιβάλλον, ώστε να αποδίδουν  και να συμφέρουν επιχειρηματικά.

            Ο τεράστιος όγκος αυτών των κατασκευών μαζί με το μπετόν που απαιτείται για την εγκατάσταση, ζυγίζουν χιλιάδες τόνους, και  είναι απολύτως ΒΕΒΑΙΟΝ ότι προκαλούν καταστροφές, ίσως και μη αναστρέψιμες.

            Την τοποθέτηση τέτοιων ανεμογεννητριών - θηρίων ευελπιστούν και προσπαθούν να εγκαταστήσουν σε πολλά σημεία του νομού μας άγνωστοι επενδυτές ιδιοκτήτες ΠΟΛΥΚΡΑΤΙΚΩΝ εταιρειών όπως, στα Θεσπρωτικά Όρη, το Ξεροβούνι, τα βουνά Πάργας, την λοφοσειρά πάνω από τον οικισμό των Εκκλησιών κ.α.

            Βεβαίως οι κάτοικοι των περιοχών αντιδρούν στην βίαιη αυτή επέμβαση, αναγκάζοντας και τους δήμους Ζηρού, Δωδώνης και Πρεβέζης να συνταχθούν μαζί τους σε κοινή προσπάθεια αντίδρασης, αφού οι τοπικές εκλογές που έρχονται θα επηρεαστούν σίγουρα από αυτές τις ενέργειες.

            Ας δούμε όμως λίγο ψυχρά και όσο γίνεται αντικειμενικά το θέμα. Πώς μπορούμε  να επωφεληθούμε από τις επενδύσεις αλλά και να να μην καταστραφεί ο τόπος και το περιβάλλον που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας προς οικονομικό κέρδος ολίγων και εκτός Ελλάδος καπιταλιστών-επενδυτών.

            Εάν λοιπόν εγκατασταθούν στην περιοχή τέτοιες αναμογεννήτριες  είναι απολύτως βέβαιον ότι θα διαταραχθεί η ομαλή και φυσιολογική συνέχεια της ζωικής δραστηριότητος στην περιοχή λαμβάνοντας σοβαρά υπ΄ όψιν οτι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν σωρευτικές αρνητικές συνέπειες σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας.

            Η παρουσία αυτών με το τεράστιο δίκτυο θα είναι ένας γιγαντιαίος αιολικός φράχτης που διακόπτει τον κύκλο ζωής που υπάρχει στην περιοχή.

            Για την εγκατάστασή τους θα καταστραφούν  δάση και δέντρα που υπάρχουν σήμερα, η χλωρίδα-πανίδα, η ορνιθοπανίδα, το κυνήγι, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία, η γεωργία, πιθανοί αρχαιολογικοί χώροι, ενώ θα αλλοιωθεί αισθητικά ολόκληρη η περιοχή για δεκάδες χρόνια με φοβερές οικονομικές συνέπειες, ειδικώς στον τουριστικό κλάδο του νομού μας.

            Μετά την εγκατάσταση οι ζημιές θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς, αφού για την λειτουργία τους απαιτείται ρεύμα ΥΨΗΛΗΣ τάσης για να κινηθούν οι δεκάδες τεράστιοι πυλώνες που φθάνουν και ως τα 100 μέτρα ύψους, ενώ τα γιγαντιαία πτερύγια που έχουν θα σκοτώνουν οτιδήποτε πετάει στην περιοχή μέρα και νύχτα.

            Ο θόρυβος που προκαλείται θα είναι διπλός από τα πτερύγια, και τις γεννήτριες που χρησιμοποιούν.

            Οι αισθητικές και οικολογικές  ζημιές διαρκούν και πέρα απο την ζωή αυτών αφού η απομάκρυνσή τους μετά από 20-30 χρόνια όπως προβλέπεται είναι πάρα πολύ δύσκολη και κοστίζει πανάκριβα.

            Όταν λοιπόν σταματήσουν να παράγουν ή θα πληρώσουμε οι ίδιοι για την απομάκρυνσή τους,( και πού θα τις πάμε; ), ή θα μείνουν εκεί πάνω στις βουνοκορφές.

            Όμως ας δούμε και τι προσφέρουν στην περιοχή οι ανεμογεννήτριες.

            Σχεδόν τίποτε είναι η απάντηση, αφού ούτε θέσεις εργασίας δημιουργούν διότι δεν χρειάζονται σχεδόν κανέναν εργαζόμενο για την λειτουργία ή συντήρησή τους.

            Η απόδοσή τους είναι χαμηλή σε σχέση με την προσδοκία αφού ο αέρας δεν είναι συνεχής και στην ένταση που πρέπει. Δεν είναι λίγες οι φορές που περνώντας κοντά από τέτοια πάρκα όταν δεν φυσάει βλέπεις τα πτερύγια ακίνητα. Για να ξεπεράσουν λοιπόν οι επενδυτές αυτό το φυσικό μειονέκτημα δεσμεύουν τεράστιες εκτάσεις τοποθετώντας εκατοντάδες τέτοιους πυλώνες για να έχουν μεγαλύτερο εμπορικό κέρδος.

            Για να υπάρξει συνύπαρξη περιβάλλοντος και ανάπτυξης της περιοχής πρέπει να αλλάξει η σκέψη και η νοοτροπία των επενδυτών που τώρα είναι το εύκολο και φτηνό κέρδος τοποθετώντας πρώτη προτεραιότητα την προστασία της φύσης και την μη αλλοίωση του  περιβάλλοντος, και κατόπιν το κέρδος του. Ειδάλλως δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε και να επιβιώσει καμία επένδυση η οποία θα έχει κόντρα τους κατοίκους. Αυτό πρέπει να το αφομοιώσουν οι επενδυτές.

            Είναι λοιπόν τελείως άχρηστες, θα αναρωτηθεί ένας λογικός άνθρωπος;

            Και αν ναι, γιατί τότε η βιομηχανία τις παρήγαγε και εκμεταλλεύεται;

            Όχι, βεβαίως, δεν είναι άχρηστες.

Είναι χρησιμότατες και αποδοτικότατες αλλά όχι για την περιοχή μας. Για άλλες περιοχές και σε συνάρτηση πάντα με τον αέρα.

            Η εγκατάσταση αυτών των ανεμογεννητριών αν επιλεγεί σωστά το σημείο και η θέση είναι παρά πολύ χρήσιμη.

            Πρέπει να εγκατασταθούν μετά απο ειδικές μελέτες και με σωστούς περιβαλλοντικούς όρους σε σημεία που  δεν προκαλούν ζημιές ή αν το κάνουν να είναι ελάχιστες.

            Τέτοια μέρη είναι αυτά για τα οποία ουσιαστικά κατασκευάστηκαν, εκεί πρέπει να τοποθετηθούν, εκεί πρέπει να στραφούνε οι επενδυτές. Και υπάρχουν τέτοια.

Είναι οι θαλάσσιες και οι παράκτιες περιοχές.

            Είναι τα αποκαλούμενα θαλάσσια πάρκα εντός θαλάσσης ή δίπλα σε ακτές που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν αλλιώς, αφού στο επίπεδο της θαλάσσης όπως ορίζουν οι φυσικοί νόμοι ο αέρας είναι πυκνότερος, διαρκής, χωρίς διακοπές, και πολύ μεγάλης έντασης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση παραγωγής και υψηλά κέρδη των επενδυτών.

            Στα νησιά μας λοιπόν και όχι στα βουνά μας είναι χρήσιμα και αποδοτικά τα πάρκα των ανεμογεννητριών. Να παράγουν φτηνή ηλεκτρική ενέργεια και να την αγοράζουν και οι κάτοικοι φτηνά, ενώ το κέρδος θα προέρχεται από την μεγάλη παραγωγή και σίγουρη πώληση στην ΔΕΗ. Να μην μεταφέρουμε από την χέρσα Ελλάδα πανάκριβο ρεύμα με υποθαλάσσια γιγαντιαία καλώδια στην Κρήτη και τα άλλα νησιά. Εκεί λοιπόν πρέπει να επιβάλλουν ανεμογεννήτριες που δεν υπάρχει ζημιά και μόνο κέρδος για όλους. Αυτό θα πει προγραμματισμός σε ένα κράτος ευρωπαϊκό και όχι να μπαίνουν οι επενδυτές και να αλωνίζουν όπου θέλουν καταστρέφοντας τα πάντα.

            Εδώ λοιπόν προκύπτει άλλο σοβαρό ερώτημα. Γιατί οι επενδυτές δεν κατευθύνονται προς τα θαλάσσια πάρκα;

            Δεν το γνωρίζουν το κέρδος τους;

            Βεβαίως και το γνωρίζουν. Έξυπνοι άνθρωποι είναι. Αλλά θέλουν με μικρά κεφάλαια κίνησης, όπως είναι οι στεριανές εγκαταστάσεις, να βγάλουν το μέγιστο κέρδος, αφού οι ίδιες εγκαταστάσεις στην θάλασσα κοστίζουν ακριβότερα στην κατασκευή και συντήρησή τους.

            Για το κέρδος και μόνο το κάνουν, και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

            Αυτές λοιπόν φίλοι και συμπατριώτες είναι οι τρείς μορφές ενέργειας  από ανανεώσιμες πηγές  που υπάρχουν στον τόπο μας και θέλουν να εκμεταλλευτούν οι επενδυτές.

            Εμείς λοιπόν τώρα που γνωρίζουμε τα βασικά θετικά και αρνητικά στοιχεία τους τι κάνουμε;

            Τί λέμε; Τι απαιτούμε;

            Φίλοι, λέμε ΝΑΙ

            1)  Στους μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και φωτοβολταϊκές οικιακές αλλά  και εμπορεύσιμες εγκαταστάσεις. Απλά και καθαρά διότι συμφέρει τον τόπο και την κοινωνία αφού σέβεται το περιβάλλον, δεν το καταστρέφει και ούτε το αλλοιώνει.

            2) Λέμε ΟΧΙ.

             Αντιδρούμε και αγωνιζόμαστε να μην εγκατασταθούν αυτοί οι ενεργειακοί σταθμοί ΓΙΓΑΝΤΕΣ των ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ και ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ πουθενά στα βουνά μας.

Είναι μόνο ΖΗΜΙΟΓΟΝΟΙ και το μόνο κέρδος τους είναι για τις παγκόσμιες ανώνυμες εταιρείες. 

            3) ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ και ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ να ασπαστούν και να προωθήσουν ΑΥΤΗ τη μόνη λύση με τις τεχνικές  βελτιώσεις που σίγουρα χρειάζεται.

            Να μην ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ και ούτε να παίζουν πολιτικά, οικονομικά και προσωπικά παιχνίδια. Η ευθύνη τους είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ.

            Τώρα θα δούμε αν ισχύει για αυτούς το ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ και τί αντοχές και αντιστάσεις έχουν στους οικονομικούς παράγοντες.

            Με τον ΘΕΟ κύριοι ή με τον ΜΑΜΩΝΑ;

            Με τον λαό που τόσα χρόνια σας τιμά ή με το κέρδος των επενδυτών;

            Πάρτε ΚΑΘΑΡΗ θέση, διότι και με τους ΔΥΟ, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ.