Διάβασα όσα σχετικά γράφτηκαν με αφορμή το αίτημα για μεταφορά της έδρας του Τμήματος Χρηματοοικονομίας από την Πρέβεζα στα Γιάννινα. Ομολογώ ότι σχεδόν όλα συνέτειναν στην αποτροπή της μεταφοράς, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες.

   Εξαίρεση αποτελεί το κείμενο του κ. Θ.Σπυράκου, που αναρτήθηκε τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021, με τίτλο «Ποιοί διώχνουν το πανεπιστημιακό Τμήμα από την Πρέβεζα ; Τι πρέπει να κάνουν οι Τοπικές Αρχές»,  στον ιστότοπο prevezafox.

    Προφανώς, είναι δικαίωμα του αρθρογράφου να υποστηρίξει και να προωθήσει τις προτάσεις του κομματικού του χώρου. Δεν θα είχα καμία πρόθεση να αντιδράσω στην επιστολή του, αν δεν χρησιμοποιούσε  στρεψοδικία. Κι αυτό από την  αρχή σχεδόν του κειμένου του. Αποδίδει σε εμένα ότι σε κείμενό μου για το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα  διετύπωσα την άποψη ότι η αιτία για τη μεταφορά του Τμήματος είναι απόρροια της ανωτατοποίησης των ΑΤΕΙ που έκανε ο νόμος του 2018 επί υπουργίας Γαβρόγλου, στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Εκεί λοιπόν προσδιορίζει την έναρξη του προβλήματος ο ΑΡΙΣΤΟΣ γνώστης των εκπαιδευτικών θεμάτων κος Αυδίκος, και ΟΧΙ στον νόμο Κεραμέως όπως ισχυρίζονται οι καθηγητές του τμήματος».

    Είναι πολιτική αστοχία το επιχείρημα του κ. Σπυράκου. Διαστρεβλώνει-συνειδητά ή  όχι δεν το γνωρίζω- την άποψή μου. Τον ευχαριστώ για την εκτίμησή του. Θα προτιμούσα να δείχνει την εκτίμησή του στο πρόσωπό μου με το να μην της αλλάζει τον αδόξαστο, να μη παραμορφώνει βάναυσα την άποψή μου, για να υπηρετήσει ιδιοτελείς κομματικούς σκοπούς.

    Τι έλεγα στο κείμενό μου;

  1. «Δεν απαλλάσσεται η υπουργός  για τη συγκεκριμένη απόφαση που πλήττει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το δικαίωμα στη μάθηση που ιδιωτικοποιείται και χαρίζεται στα κολλέγια».
  2. Στην κοινοποίηση του κείμενό μου στον τοίχο μου στο fb σχολίαζα. «Χθες έσκασε η απόφαση του Τμήματος Χρηματοοικονομίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Πρέβεζα. Ζητούν να μεταφερθεί η έδρα τους στα Γιάννινα. Πρώτα ανωτατοποιήθηκαν και τώρα θεωρούν μπας κλας την Πρέβεζα. Κρύβονται πίσω από την κατάπτυστη απόφαση της υπουργού παιδείας να συρρικνώσει το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Να δώσει πελάτες στα κολλέγια. Όμως, ας μην κρύβονται. Αν ήθελαν θα ζητούσαν την κινητοποίηση των Πρεβεζάνων. Είναι ο φερετζές τους».

Συνεπώς, η αιτία για τα παθήματα του τμήματος είναι ο νόμος Κεραμέως. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήταν η χαριστική βολή σε μια σειρά μέτρα που η κ. Κεραμέως προώθησε. Άφησε 20 χιλιάδες νέα παιδιά έξω από εκπαιδευτικό ίδρυμα,  ως αμνούς επί σφαγή, δώρο στα ιδιωτικά κολλέγια. Η κ. Κεραμέως αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του δημοσίου πανεπιστημίου, δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω χειρότερο ρήμα.

    Αν η κ. Κεραμέως νοιάζονταν για τα φτωχά ελληνικά νοικοκυριά θα κρατούσε τον νόμο Γαβρόγλου, με κάποιες τροποποιήσεις. Μια από τις σπουδαίες καινοτομίες, τις οποίες υποστήριξα με θέρμη εξ αρχής, ήταν οι διετείς κύκλοι σπουδών με ειδικότητες τεχνικής εκπαίδευσης. Πρώτα απ’ όλα η εκπαίδευση αυτού του είδους, την οποία χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη της χώρας, θα ενσωματώνονταν στα πανεπιστήμια. Θα γινόταν υπό την στέγη των ΑΕΙ, με δικαίωμα σε όσα παιδιά αποφοιτούσαν , να διεκδικήσουν την είσοδό τους, μετά από εσωτερικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια. Τι έκανε η κ. Κεραμέως; Τα ξήλωσε όλα, γιατί στο μυαλό της είχε να εξασφαλίσει πελάτες για τα ιδιωτικά κολλέγια. Για ό,τι συνέβη με το τμήμα χρηματοοικονομίας αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κ. Κεραμέως. Και η πλειοψηφία του τμήματος που ψάρεψε στα θολά νερά. Και ο Δήμος Πρέβεζας που περιορίζεται σε αντεγκλήσεις στα δημοτικά συμβούλια. Αντί να επεξεργαστεί πρόταση με συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο αίτημα. Το τμήμα είναι βιώσιμο με αυτό τον αριθμό εισακτέων. Θα περίμενα από αυτούς να συνεργαστούν με την τοπική κοινωνία σε επιμέρους ζητήματα. Πρωτίστως, πώς να αποτρέψουν τη συρρίκνωση στα επόμενα χρόνια.

    Ο κ. Σπυράκος διαστρεβλώνει τις απόψεις μου, για να υποστηρίξει τις κομματικές του απόψεις. Δικαίωμά του είναι το δεύτερο. Το πρώτο είναι ατόμημα-τουλάχιστον ηθικής τάξης. Και συμπληρώνεται η πράξη του εμπλέκοντας τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Μπάρκα. Παραλογίζεται. Ο κ. Τσακαλώτος είναι ένας από τους πιο έντιμους πολιτικούς, με ήθος στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και με αίσθηση του σεβασμού της δημοκρατίας και των διαφορετικών απόψεων. Ο κ. Μπάρκας με τη σειρά του υποστηρίζει τα συμφέροντα του τόπου μας, τρέχοντας παντού. Είναι ένας νέος άνθρωπος που είναι, όσο μπορεί, εκεί που τον χρειάζονται.

     Θα εκτιμούσα την πρόταση του κ. Σπυράκου αν κατέθετε τις απόψεις του, χωρίς μπακάλικους υπολογισμούς και συμψηφισμούς.  Η επίκληση της οιασδήποτε ενότητας είναι χωρίς νόημα , όταν το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η προστασία της κομματικής του παράταξης. Όποιος αγαπάει τον τόπο του και είναι λάθος οι επιλογές του κομματικού του φορέα οφείλει να ασκεί κριτική. Μάταια περίμενα έναν κριτικό λόγο από τον αρθρογράφο.

    Σε ό,τι με αφορά θα είμαι στο πλευρό της πόλης μου, εφόσον κρίνει ότι μπορώ να συνεισφέρω.

με βαθιά εκτίμηση

Ευάγγελος Αυδίκος

ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Διαβάστε το κείμενο του Θεόφιλου Σπυράκου ΕΔΩ