Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου |
Με τις πηγές του Αγίου Γεωργίου και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο υπάρχον έργο υδροδότησης έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα.
Επισημαίναμε σε όλες μας τις παρεμβάσεις, ότι έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα, λόγω παλαιότητας και κατασκευαστικών αστοχιών, στον αγωγό και στον πυθμένα της υδρομάστευσης, ενώ οι απώλειες νερού κατά μήκος του κεντρικού δικτύου είναι τεράστιες.
Αποτέλεσμα οι ποσότητες που τελικά καταλήγουν για κατανάλωση, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, να μη καλύπτουν την αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα γνωστά φαινόμενα της λειψυδρίας.
Οι όποιες μικρές παρεμβάσεις έγιναν κατά καιρούς από τους συνδέσμους ύδρευσης δεν αντιμετώπιζαν οριστικά το πρόβλημα και γι’ αυτό το λόγο, από την προηγούμενη 10ετία, κατέστη αναγκαία η κατασκευή ενός νέου έργου που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο χώρο των πηγών, στους κεντρικούς αγωγούς μεταφοράς, στα δίκτυα διανομής, στις δεξαμενές αποθήκευσης, κλπ.
Και πράγματι το αρμόδιο Υπουργείο αναγνώρισε την αναγκαιότητα αυτού του έργου και ανέθεσε την εκπόνηση σχετικής μελέτης, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί σε όλα της τα στάδια. Απέμενε η αναζήτηση της αναγκαίας χρηματοδότησης.
Πρόσφατα μάλιστα δημοσιεύτηκε και η σχετική απόφαση στο ΦΕΚ που επέτρεπε την έναρξη της διαδικασίας των απαραίτητων απαλλοτριώσεων, για τη διέλευση των αγωγών.
Και είναι πολύ σημαντικό ότι μόλις την προηγούμενη βδομάδα πληροφορηθήκαμε, επισήμως πλέον, ότι το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στον τομέα περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης του Ταμείου Ανάκαμψης και κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού ξεκινάει η κατασκευή του.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση προβλέπονται έργα υδροληψίας, κατασκευή νέων μεγάλων αγωγών μεταφοράς νερού, συνολικού μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων, αντλιοστασίων και έργα ταμίευσης για την αποθήκευση και διανομή νερού.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα σημαντικό έργο, με υπερτοπικό χαρακτήρα, που η κατασκευή του αναμένεται να καλύψει το σύνολο των υδρευτικών αναγκών σε περιοχές 3 Περιφερειών και συγκεκριμένα: Των Δήμων Αρταίων, Νικολάου Σκουφά, Ζηρού και Πρέβεζας στην Περιφέρεια Ηπείρου, Λευκάδας και Μεγανησίου στα Ιόνια νησιά, και Ακτίου – Βόνιτσας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Με την ολοκλήρωση του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου αγγίζει τα 133 εκατ. ευρώ, εκατοντάδες χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες, θα απολαμβάνουν πλέον άφθονο και ποιοτικό νερό.
Με την ευκαιρία της θετικής αυτής εξέλιξης, επαναφέρω δύο προτάσεις που τις θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές και αφορούν τις Πηγές του Αγίου Γεωργίου:
1. Ο Δήμος Ζηρού να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ανάδειξης του ευρύτερου χώρου των πηγών, καθώς η περιοχή είναι απαράμιλλης ομορφιάς με ιδιαίτερη πολιτιστική, περιβαλλοντική, εκπαιδευτική και τουριστική αξία.
Η χρηματοδότηση των όποιων παρεμβάσεων κριθούν απαραίτητες μπορεί να γίνει από Διευρωπαϊκά Προγράμματα και το Πράσινο Ταμείο, όπως επίσης και από ένα συμβολικό τέλος που θα μπορούσε να επιβληθεί στην κατανάλωση του νερού.
2. Θεωρώ ότι άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων Δήμων, για τη μορφή που θα πρέπει να πάρει ένας νέος- ενιαίος φορέας, που θα κληθεί να διαχειριστεί τα νέα έργα και παράλληλα θα προστατεύει το σπάνιο οικοσύστημα των πηγών.
* Ο Βασίλης Ιωάννου, υπήρξε Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας
0 Σχόλια